Fotografija policista Sandija Sheikhe z iztegnjenim palcem, s katerim je eden od udeležencev protestnega kolesarjenja v Ljubljani prejšnji petek naredil selfi, je razburila predvsem skrajno desni del vladajoče koalicije. Notranji minister Aleš Hojs je po tistem, ko so Sheikho podprli v obeh policijskih sindikatih, na omrežju twitter zapisal (zapis je nelektoriran, op. p.): »Sindikat Policije očitno podpira nezakonita zbiranja/nezaslišano !Namesto,da bi bili prvi pri spoštovanju zakonov,s svojimi izjavami podpore nerazumnemu dejanju svojega kolega,dodatno vzemirjajo ogromno večino državljanov, ki z upoštevanjem ukrepov prispevajo h koncu epidemije.« Razen pohval na eni in zmerjanja na drugi strani Sheikha, ki se ne želi izpostavljati in komentirati dogajanja prejšnji petek, po naših informacijah konkretnejših posledic besa resornega ministra v službi za zdaj ni občutil.

Zlezel v avtomobil pod tovornjakom

Zgolj s tem, da se je pustil fotografirati naključnemu protestniku, ni in ne more biti narobe prav nič. Policist je javni uslužbenec in fotografija je nastala na javnem prostoru. Z iztegnjenim palcem, ki ga je mogoče razumeti tudi kot podporo protestu, pa je policist hodil po precej bolj tankem ledu.

A tudi to gesto je treba postaviti v kontekst. Če bi šlo za zborovanje, ki bi promoviralo sovraštvo, nestrpnost ali nasilje, bi bil policistov iztegnjeni palec izjemno problematičen. Toda prejšnji petek je šlo za protest, na katerem so udeleženci mirno izražali zgolj nestrinjanje z aktualno vlado in njenimi potezami v času epidemije.

Zato ne čudi, da so policijski sindikalisti Sheikho podprli, po naših neuradnih informacijah pa naj bi se zanj zavzel tudi njegov neposredno nadrejeni komandir ljubljanske postaje prometne policije. Druga pomembna okoliščina je tudi opis takratnega dogajanja, kot ga je za Radio 1 podal protestnik, ki je s policistom posnel selfi. Dejal je, da mu je s kolesom rahlo zdrsnilo in ga je policist zadržal ter preprečil njegov padec. Po tem je protestnik policista prosil za fotografijo.

Tretja ključna okoliščina je bržkone tudi ta, da se je Sheikha v tej situaciji znašel, ker je najprej človek in potem policist, ne pa narobe. Tako je vsaj mogoče slišati od tistih, ki ga poznajo.

Kamničan, ki bo letos dopolnil 40 let, je že vse poklicno življenje prometni policist. Za svoje delo je bil večkrat pohvaljen in nagrajen, najbolj pa je odmevalo njegovo posredovanje februarja 2012 v Mednem. V ovinku pod motelom sta trčila tovornjak in citroën C5, po trčenju pa je tovornjak zaneslo v drug avtomobil, renault clio. Voznik in njegova komaj osemletna hči sta obtičala ukleščena pod tovornjakom, ki je tedaj že visel čez nadvoz. Grozilo je, da bosta tovornjak in avtomobil zgrmela v globino, kljub temu pa je Sheikha, ki je bil prvi na kraju nesreče, zlezel v avtomobil in iz njega rešil osemletno deklico.

»Takrat sem se odločil, da bom s teleskopsko palico, ki sem jo imel pri sebi za pasom, razbil zadnje steklo. To steklo sem razbil, se splazil noter do punčke, jo odpel, ker je bila pripeta v otroškem sedežu. Potem sem jo izvlekel iz vozila in jo izročil kolegici iz Šiške, ki je tedaj prispela,« je pozneje povedal za Slovenske novice. Dodal je, da se je v takšnih situacijah treba hitro odzvati: »Tisti, ki tega niso navajeni, so kar strmeli. Neka gospa je jokala, ker je bilo grozno videti tak prizor. Nihče se ni upal odzvati. Vsak bi lahko pomagal, ampak v tistem trenutku je težko. Ko prideš na kraj nesreče, ko vidiš tisto pločevino, poškodovano, krvavo od človeške krvi, je to težak trenutek. V našem poklicu pa se je treba tisti trenutek odločiti in to narediti.« Gasilci so nato rešili še dekličinega očeta, ki pa je zaradi hudih poškodb čez nekaj dni umrl v bolnišnici.

Sheikha je strasten in menda izjemen motorist, v preteklosti je bil tudi državni prvak v spretnostni vožnji. V imenu slovenske policije se udeležuje mednarodnih tekem v Brnu, približno dve leti pa je poleg redne službe v policiji še »popoldanski« inštruktor varne vožnje pri AMZS.

Tožba proti razburjenemu Ruplu

Ker je na svojem facebook profilu pred petimi leti objavil svojo fotografijo s pionirsko čepico in rutko, pred tremi leti pa je z objavo fotografije s pripisom »Marjan Šarec, 6« dal jasno vedeti, da bo na predsedniških volitvah glasoval za someščana, ga je samooklicani prvi medij v službi resnice Nova24TV razglasil za »znanega levičarja«, fotografijo s protestov pa za »dobro premišljeno akcijo krogov LMŠ«.

Sheikha ne deluje v politiki, saj po ustavi kot policist niti ne sme biti član politične stranke. Se je pa v preteklosti zelo neposredno srečal z nekdanjim visokim predstavnikom slovenske politike, dolgoletnim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom.

Bilo je 28. oktobra 2016 dopoldne v bližini ljubljanskih Žal, ko je Sheikha skupaj s kolegom opravljal redni nadzor prometa. Ker sta opazila avtomobil, v katerem so bili voznik in dve potnici nepripeti z varnostnim pasom, sta avtomobil ustavila. Izkazalo se je, da gre za Dimitrija Rupla, njegovo soprogo in njeno pomočnico. Čeprav je kot policist vajen marsičesa, česa podobnega temu, kar je sledilo, do takrat še ni doživel. Rupel naj bi stopil iz avta in začel policista kriče zmerjati z nesposobnežem, sramoto in podobnimi opazkami. Grozil naj bi mu, da mu bo priskrbel nižjo plačo, se obregnil ob priimek Sheikha in policistoma v tem kontekstu očital, da sta ga ustavila le zato, ker je Slovenec. Sheikha se je zato odločil za tožbo, v kateri od Rupla zahteva 2500 evrov. Rupel po drugi strani trdi, da je bil med vožnjo pripet. Priznava, da se je razburil, saj naj bi se mu zaradi soproginega slabega počutja zelo mudilo, zanika pa žalitve in grožnje. Sojenje še ni končano.