Ministrstvo za trgovino ZDA je sporočilo, da bo ta ukrep ustavil prizadevanja Huaweija za spodkopavanje ameriškega nadzora nad izvozom. Ukrep naj bi bil ozko usmerjen le na nabave z ameriško tehnologijo proizvedenih polprevodnikov s strani Huaweija.

ZDA so lani sklenile, da bodo Huaweiju onemogočile dostop do ameriškega trga polprevodnikov, vendar so ukrep odložile, da ameriškim podjetjem, ki sodelujejo s Huaweijem, zagotovijo čas za prilagoditve. Pretekli petek je bil odpustek glede tega podaljšan še za 90 dni.

Huawei je na črni listi ministrstva za trgovino ZDA od lani. Podjetja, ki želijo izvažati določene ameriške tehnološke proizvode, morajo dobiti dovoljenje za to dejavnost.

Vendar pa Huawei še naprej uporablja ameriško tehnologijo in programe za oblikovanje polprevodnikov, ki jo dobi na tujem pri podjetjih, ki uporabljajo to ameriško tehnologijo in opremo.

Huawei je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu in za to potrebuje čipe. Ker jih ne dobi v ZDA, jih kupuje na tujem. Največji proizvajalec čipov za Huaweijeve telefone je tajvansko podjetje TSMC, ki čipe dela tudi za Apple in Qualcomm. TSMC bo moral sedaj pred prodajo čipov Huaweiju pridobiti dovoljenje ZDA.