Predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) predvideva spremembo 17. in 18. člena, ki sta oba vezana na sestavo in način imenovanja članov programskega sveta zavoda.

Programski svet trenutno sestavlja 29 članov, pri čemer jih po besedah Divjak Mirnikove 21 imenuje DZ oziroma politika. Po predlogu LMŠ bi se število svetnikov znižalo 23, pri čemer bi jih DZ imenoval pet. Deset od 23 svetnikov bi po novem imenovala civilna družba oziroma strokovna javnost, je pojasnila.

Teh deset svetnikov bi predlagale strokovne novinarske organizacije, organizacija gluhih in naglušnih, organizacija slepih in slabovidnih, nevladna organizacija v javnem interesu na področju športa, katedra za novinarstvo, varuh človekovih novic, društvo slovenskih pisateljev, združenje dramskih umetnikov, strokovna združenja glasbenih ustvarjalcev ter strokovna združenja s področja filma in avdiovizualne produkcije.

Po besedah Divjak Mirnikove je ključni namen sprememb, da bi DZ in s tem tudi politika izgubila odločilen vpliv na imenovanje programskega sveta RTVS. V LMŠ namreč ne vidijo nobenega upravičenega razloga, da bi politika ohranila zdajšnji vpliv na imenovanje svetnikov. V LMŠ se zavzemajo za čim širšo razpravo o predlogu. Z njim so že seznanili vse opozicijske stranke, predstavili pa ga bodo tudi koaliciji.

V LMŠ pričakujejo podporo vsaj dveh koalicijskih strank

Sicer v LMŠ pričakujejo podporo vsaj dveh koalicijskih strank. »Če so bile namreč njihove izjave o pomenu neodvisnih medijev iskrene, potem bodo seveda ta predlog podprli,« je dejala Divjak Mirnikova. Pri tem je spomnila, da je predsednica DeSUS Aleksandra Pivec v četrtek zatrdila, da se v stranki zavzemajo za absolutno svobodo in neodvisnost medijev.

Divjak Mirnikova je spomnila tudi na odziv poslanke SMC Janje Sluga, ki je v torek dejala, da še vedno verjamejo v profesionalnost in neodvisnost medijev. »Prepričana sem, da bomo v prvem branju prišli še do kakšnih sprememb, vsekakor pa želimo, da to podpremo vsi v državnem zboru. Če so iskreni nameni, potem bomo to tudi vsi naredili,« je dejala.

RTVS kot javni medije je po prepričanju LMŠ zavezan izključno javnemu interesu. »Braniki interesa javnosti pa morajo biti programski svetniki. A če jih večino imenuje politika, obstoji upravičena bojazen, da bodo postali le izvrševalci političnih interesov. Kako naj javni servis ohrani vlogo nadzornika nad oblastjo, če pa nadzor nad radiotelevizijo vrši politika,« je opozorila.

Divjak Mirnikova je poudarila, da se velik pomen RTVS pokazal tudi v času epidemije. Na novinarsko vprašanje, zakaj se takega predloga niso spomnili, ko je bila LMŠ vladajoča stranka, pa je odgovorila, da med drugim takrat še ni bilo takšne tendence, kot se kaže sedaj. »To, kar počne predsednik vlade, je nesprejemljivo,« je dodala.