Ti zaradi omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa, iz ZDA, Evrope in drugih držav po svetu ne morejo vstopiti v Ukrajino. Dojenčki, ki so jih rodile nadomestne matere, so trenutno prepuščeni rokam medicinskih sester, večina staršev je svoje novorojence videla le prek fotografij ali videa. Klinika BioTexCom je v javnosti objavila video z namenom, da bi se vlada malce »zganila« in novopečenim staršem dopustila prihod v državo. A so najbolj odmevne kritike zagovornikov človekovih pravic.

»Gre za množično, sistematično industrijo, v kateri dojenčke oglašujejo kot ’proizvod visoke kakovosti’,« je bila nad posnetkom ogorčena ombudsmanka Ljudmila Denisova, ki je že predlagala spremembo zakona, po katerem bi »storitev« podjetja lahko izkoristili le Ukrajinci. A BioTexCom ne krši zakonodaje, nadomestno materinstvo je legalno, mame prejmejo med 14 in 16 tisoč evrov. Iz podjetja so sporočili, da je za dojenčke dobro poskrbljeno, vendarle pa bi bilo zanje najbolje, da so v rokah in domovih svojih staršev.

Spletni portal Remixnews kliniki očita, da otroke prodajajo po nizkih cenah, po njihovih navedbah starši za enega odštejejo nekaj manj kot deset tisoč evrov. Zapisali so še, da je takšnih dojenčkov, ki v Ukrajini čakajo, da ponje pridejo novopečeni starši, več kot 500.