Muhasto vreme ni ustavilo protestnikov na kolesih, ki so tudi danes, že tretji petek zapored, zakrožili po središčih slovenskih mest. V Ljubljani se je tudi tokrat zbrala večtisočglava množica, ki je v strnjeni koloni krožila po cestah v središču mesta. V primerjavi s prejšnjim petkom se je tokrat kolesarjem in rolkarjem pridružilo tudi več pešcev, kar je še otežilo podajanje ocen o številu protestnikov. Do zaključka redakcije uradne ocene policije še nismo prejeli, po ocenah udeležencev pa je bilo protestnikov približno toliko kot minuli petek, ko se je protesta po ocenah policije udeležilo 5500 državljanov, po ocenah podpornikov pa vsaj 10.000.

»Narave ne damo«

Med glasnim izražanjem nestrinjanja z ravnanjem vlade so danes posebej izstopala gesla za zaščito okolja. »Narave ne damo!« so vzklikali protestniki. S tem so opozorili na sporno odločitev koalicijskih poslancev, ki so ta teden s spremembami zakona o ohranjanju narave onemogočili sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih postopkih.

Številni so opozorili tudi na problematičen odnos vladajoče koalicije do državljanov. Potem ko so se v zadnjih tednih zvrstile diskreditacije pravosodja, medijev in drugih institucij, so nekateri poslanci in funkcionarji, zlasti iz vrst vladajoče SDS, ozmerjali še protestnike. Na več primerov razpihovanja nacionalnih razprtij so v javnem pismu opozorili tudi članice in člani Gibanja za družbeno odgovornost. Opozarjajo na zahteve po širitvi policijskih pooblastil, zavajanje javnosti o sklepih ustavnega sodišča in naročanje policiji, kako ovaditi protestnike.

Kaj je v prestolnici počela vojska?

Policija je ponovno že čez dan z zaščitnimi ograjami omejila gibanje okoli parlamenta. Pri tem je pozornost vzbudilo vojaško vozilo. Na policiji so pojasnili, da je vojska zgolj pomagala pri prevozu ograje. Dodali so, da je tudi v preteklosti vojska policiji že večkrat pomagala z logistično podporo. Lani je na primer pri prevozu ograj v center Ljubljane pomagala štirikrat.