Lumpi na nevarnem potepu

Žabe v loncu tople vode niso bile edine živali, s katerimi smo se ukvarjali ta teden. Novomeški policisti so namreč z avtoceste reševali 16-letnega psa Lumpija. »Očitno je sproščanje ukrepov razumel malo po svoje,« so zapisali na svojem facebook računu. Na daljšem potepu jo je kuža mahnil malo po svoje, tudi čez prometno in nevarno cesto, a sta njegovo nespametno početje (in neupoštevanje pravil prometa!) še pravočasno opazila policistka Silva in Darsov delavec Bojan. »Zavarovala sta območje, ustavila promet ter zmedenega in prestrašenega Lumpija, ki je takrat gotovo že obžaloval svoj podvig, uspela ujeti in varno spraviti s prometne ceste,« so dogodek opisali v PU Novo mesto. Zaskrbljenega lastnika so našli kmalu, policisti pa ocenjujejo, da bo ta Lumpiju odredil daljšo karanteno. Pri reševanju majcenih živih bitij v težavah so se izkazali tudi ljubljanski gasilci, ki so v nedeljo na bajerju v Kosezah v Ljubljani rešili v rešetke kanala ujete mlade račke. Hiphip, hura!

Nespretni tatiči

Ne vemo, ali gre za s koronavirusom povezano zadevo ali ne, ampak v zadnjih tednih so policisti na več območjih države zaznali kraje različnih toaletnih potrebščin. V Šentjurju sta neznanca skušala ukrasti več parfumov, britvic in čokolad, pri čemer so ju trgovke zasačile in zaplenile ukradeno blago. Policisti, ki so jih obvestili o njunem dejanju, so (nespretna) osumljenca kasneje ustavili in v njunem avtu našli več orodja, ki sta ga nepridiprava domnevno ukradla iz druge trgovine. V Kranju pa so policisti naleteli na tri Ljubljančane, ki so »z veliko zavzetostjo« v avto pospravljali več kosov orodja in druge reči, za katere niso imeli računa. Lastnika orodja so našli, lastnika britvic, avtomobilskih preprog in predplačniških telefonskih kartic pa še ne. V podobni zagati sta se znašla še osumljenca v Sežani, ki nista znala pojasniti, kaj počneta z (ukradenim) jedilnim priborom, slušalkami in USB-slušalkami. Še isti dan so dvojico ulovili s prav tako ukradenim brivskim aparatom in kremami, v kar je bila vpletena še tretja oseba.

Do ljubezni pod krinko čistilca

Koronavirus je zagotovo ubil tudi mnogo ljubezni – statistika kaže na povišano število ločitvenih vlog po koncu izolacije. Po drugi strani pa spodbuja tudi strast. Zaljubljeni Američan se je tako pod pretvezo čistilca skušal pretihotapiti v Nemčijo, kjer živi njegova izbranka. Dvajsetletnik si je ob pristanku v Frankfurtu nadel odsevni jopič, v roke pa prijel vreče za smeti, a so ga policisti razkrinkali. Pozabil je namreč na nekaj malenkosti – za vstop na območje z omejenim gibanjem bi moral imeti varnostno prepustnico, obenem pa ni znal niti besedice nemško. Priznal je, da je bil obupan in da je nespametno ravnal le v imenu ljubezni. Romantika so po hitrem postopku poslali nazaj v domovino.

Visoka kazen za napad krave

Za smrt nemške turistke na avstrijskem Tirolskem sta kriva tako pohodnica sama kot lastnik krave, ki je gospo pred šestimi leti poteptala, je odločilo avstrijsko vrhovno sodišče. Kmet mora družini pokojne izplačati 76.000 evrov odškodnine in mesečno rento v višini skoraj osemsto evrov. Prvostopenjsko sodišče je lani sicer odločilo, da je za tragičen napad krave odgovoren samo kmet, ki bi moral z ograditvijo turistične poti poskrbeti za varnost, vrhovno pa odločilo, da se planinka ni zmenila za opozorilne napise, naj se živalim ne približuje.

Izdal ga je prdec

Služba policistov je res nevarna, saj se možje postave tu in tam borijo tudi s »smrtonosnimi« plini. Tako so v britanskem Nottinghamu iskali moškega, ki bi se moral zglasiti na prestajanje kazni, a jim je nepridiprav pobegnil v gozd. Ko so ga v temi iskali, jim je na pomoč priskočila narava – moški je namreč v grmovju spustil enega zelo glasnega in tako izdal svoje skrivališče. Morda le nasvet za v bodoče: če bežite pred policijo, nikar ne obedujte fižola. Zgodba pa pod laž postavlja staro modrost, da kdor ga prvi zavoha, ga tudi spoha.