Trgovina Ika, ki postavlja kreativnost slovenskih oblikovalcev v prvo vrsto svojih polic, in sicer s čudovitim izborom izdelkov slovenskega oblikovanja, tokrat v mali izložbi gosti izdelke slovenske blagovne znamke Jagababa Saše Drobnič Škrjanec, ki z ročnim sitotiskom ustvarja podobe slovenskih tradicionalnih motivov. Poleg čudovitih motivov potice, travnika, žita, kokoši in potonik so na prodajnih policah tudi čebelji motivi na predpasnikih, kuhinjskih krpah, košaricah za kruh, vrečkah za kruh in po novem tudi zaščitnih mask.

Od krpic do nogavičk

Večjo izložbo pa so zapolnili izdelki prav tako domačega podjetja BeeZeeb pod vodstvom Irene Prezelj. Ta predstavlja enega najbolj prodajnih izdelkov – s čebeljim voskom povoščene krpice za ponovno uporabo, imenovane food wrap, s katerimi lahko znatno prispevate k zmanjšanju številnih odpadkov.

Čeprav se je to že nekaj časa namigovalo, so zdaj na prodajna mesta prišle tudi čisto nove slovenske ekološke nogavice slocks z motivom satovja, ki izkazujejo poklon čebelam. Sicer ni naključje, da so na poličke prispele ravno zdaj, saj bomo kmalu praznovali svetovni dan čebel. Pri njihovem nastanku je sodeloval tudi Janez Bizjak, ki je bil izbran na javnem natečaju za oblikovanje spominskega kovanca ob svetovnem dnevu čebel.