Iz Združenja neodvisnih festivalov (AIF), ki zastopa tudi festivale, kot so 2000trees v Gloucestershiru, londonski Meltdown in Tramlines v Sheffieldu, so po pisanju spletnega portala The Guardian sporočili, da se njihovi člani soočajo s stroški, ki so posledica odpovedi dogodkov, ki lahko izjemno negativno vplivajo na njihovo poslovanje, pri čemer 98,5 odstotka članov nima zavarovanj, ki bi krila odpovedi, povezane s covidom-19.

Stroški vključujejo morebitno povračilo denarja v višini 800 milijonov funtov za dogodke, ki naj bi potekali to poletje ter nepovratne stroški v višini približno 375.000 funtov na festival za trženje, osebje in oglaševanje. Anketa med člani je razkrila, da bi sektor lahko zabeležil izgubilo 59 odstotkov delovnih mest in da bo brez podpore izgubil več kot polovico delovne sile med septembrom 2020 in februarjem 2021.

Generalni direktor združenja Paul Reed je povedal, da veliko neodvisnih festivalov ne more do sredstev preko vladne posojilne sheme za blaženje posledic koronavirusa, saj ne dosegajo pogojev za posojila, med tem ko posojilna shema za okrevanje po koronavirusu z zgornjo mejo 50.000 funtov ne pokrije v zadostni meri njihovih potreb, da se obdržijo brez prihodkov v letošnjem letu.

Po Reedovih besedah je poseben izziv sezonskost festivalskega področja: "Ne gre za začasno ustavitev poslovanja, ampak za celoletno izgubo prihodkov. Je nekaj popolnoma drugega od maloprodajnih trgovin, ki jih lahko na neki točki ponovno odprejo in aktivirajo, ne glede na to, kako uničujoče je bilo to obdobje. Velika večina naših članov se skozi celo leto osredotoča na organizacijo enega samega velikega dogodka in sedaj je vse to izbrisano."

Pri AIF pozivajo k nadaljevanju različnih shem in drugih pomoči do tedaj, ko bodo festivali lahko načrtovali in začeli prodajati vstopnice za dogodke v letu 2021. Poleg tega želijo jasna navodila, kdaj bodo festivali lahko začeli delovati in kakšne ukrepe za zagotavljanje varnosti svojih obiskovalcev naj pričakujejo.

Čeprav mnogi, ki so kupili vstopnice za festivale, ki so bili odpovedani, niso zahtevali vračila denarja, organizatorji festivalov ocenjujejo, da brez državne pomoči dogodki v letu 2021 ne bodo dosegali standardov prejšnjih let. Izgubljeno festivalsko poletje bo močno prizadelo tudi koncertni sektor, ki bo po pričakovanjih utrpel 900 milijonov funtov izgube, kar je 81 odstotkov letnega prispevka britanski ekonomiji, kažejo številke UK Live Music Group. Člani AIF vsako leto v britansko ekonomijo prispevajo 386 milijonov funtov. Po podatkih UK Live Music Group je leta 2018 vsaj en britanski festival obiskalo 4,9 milijona ljudi. Koncertni sektor je zaposloval 30.529 ljudi, še piše The Guardian.