Trenutno je torej kar lep odstotek delnic z indeksa S&P 500 višje kot ob začetku leta, prav tako ni malo takšnih, ki so v tem času dosegle zgodovinsko najvišje vrednosti, kar je zelo dobro glede na to, kar se je dogajalo februarja in marca, ko smo doživeli najhitrejši medvedji trend v zgodovini. Predvsem so pridobile delnice, katerih podjetja pridobivajo zaradi epidemije. To so predvsem tehnološka podjetja, ki na primer omogočajo, da lahko delamo in nakupujemo od doma oziroma katerih storitve uporabljamo ob preživljanju časa doma. Pridobivajo tudi nove in čiste tehnologije. Svet se je spremenil in nekatere spremembe bodo očitno trajne, tako je družba Twitter objavila, da bo svojim zaposlenim omogočila, da trajno delajo od doma, torej tudi po koncu epidemije.

Na drugi strani so delnice, katerih tečaji so se komaj kaj popravili in so še zmeraj več kot 50 odstotkov nižje kot ob začetku leta. Najbolj prizadete so letalske družbe, turistične križarke, restavracije pa tudi industrija, naftni sektor… Predvsem »stare« tehnologije so zelo prizadete.

Trenutna kriza ločuje zrno od plev. Vlagatelji pa trenutno selijo premoženje iz poražencev v nove zmagovalce. Delnice podjetij s prihodnostjo torej tudi med to krizo pridobivajo (seveda ob izdatni pomoči centralnih bank, ki dnevno tiskajo ogromne količine denarja). Delnice podjetij, ki bodo še dolgo prizadete zaradi epidemije, pa ne kažejo znakov okrevanja. Pogled na borzne indekse torej ne kaže celotne slike, treba je pogledati posamezne primere. Tu se lepo vidi, kako zelo se je svet zaradi epidemije spremenil. Poleg poražencev imamo ponovno tudi precej zmagovalcev, ki že zdaj dvigujejo borzne indekse.

Evropejcem nam je lahko le žal, da je v Evropi malo takšnih zmagovalcev. Pri inovacijah in razvoju novih tehnologij je Evropa v zadnjih letih zelo zaostala za ZDA in Azijo; tudi zaradi nezmožnosti sodelovanja bo verjetno ponovno poraženka te krize. To kaže tudi primerjava med evropskimi in ameriškimi borznimi indeksi. Evropski kot že zadnjih nekaj let ponovno zaostajajo.