Letovišče Zrće na Pagu že leta velja za zbirališče ljudi, željnih divje zabave. Tam nikoli ni manjkalo glasne glasbe, napol slečenih mičnih teles, alkohola in droge. Nemalokrat so se vneli prepiri, tudi spopadi, ki se jim je pri taki množici težko izogniti, a 27. junija 2018 je bilo krvavo. Takrat je 27-letni britanski državljan Douglas Kane pred priljubljenim klubom Kalypso z nožem do smrti porezal sodržavljana, 26-letnega Uga Wilsona, dva pa huje ranil. Na sodišču v Zadru so ga danes spoznali za krivega umora in dveh poskusov umora. Za umor so mu dosodili 17 let, za poskusa umora pa po osem in dve leti zapora, odslužiti bo moral enotno kazen 25 let. Sodba še ni pravnomočna.

Kane krivde v postopku ni priznal. Sicer mu je bilo žal za smrt Wilsona, kakor tudi za poškodbe drugih dveh žrtev, a je vztrajal, da zanje ni odgovoren on. Obtožbe so bile po njegovem mnenju neutemeljene, posnetki videokamer izpred nočnega kluba, kjer se je krvavi incident zgodil, pa da nimajo nikakršne zveze z njim. Kane tako ni bil tisti, ki je ob pol šestih zjutraj po krajšem, a intenzivnem spopadu z nožem po vratu porezal 26-letnega Uga, znanega tudi pod vzdevkom Kraze, kakor tudi ni ranil drugih dveh Britancev, ki sta napadenemu priskočila na pomoč. Tako je vsaj pripovedoval na sodišču.

Spopad zaradi mamil?

Sodnica zadrskega sodišča Sandra Radanović mu ni verjela. »V postopku je bilo brez dvoma dokazano, da je obdolženi kriv umora na plaži v Zrćah,« ni okolišila. Napad, ki so ga ujele kamere, je bil bliskovit. Šest sekund zatem, ko je Wilson prišel iz kluba, ga je Kane naskočil in ga z nožem večkrat zabodel, sledil je še napad na dvojico, ki je Wilsonu priskočila na pomoč. Wilson je izkrvavel že v reševalnem vozilu, saj mu je krvnik prerezal aorto. Vsebino posnetka so podkrepili tudi pričevanja prisotnih, izvedensko mnenje strokovnjaka in drugi dokazi. Sodišče je sicer upoštevalo olajševalno okoliščino, da ima Kane v domovini mladoletnega otroka, vendar mu ni šlo v prid, da je tam stari znanec policije. Pred sodiščem se je znašel zaradi klevetanja, kršenja javnega reda in miru, nasilnih dejanj, zlorabe drog ter preprodaje ukradene robe. Oteževalna okoliščina je bila tudi poskus bega po krvavem dogodku tistega junijskega jutra, in to ne le s kraja zločina, temveč je skušal tudi čim prej zapustiti Hrvaško. Londončana so namreč prijeli na letališču v Splitu, ko se je skušal vkrcati na letalo proti Londonu. Da bi prelisičil policiste, si je postrigel goste črne lase in se obril, a so ga kljub temu prepoznali.

Vsi vpleteni v krvavi spopad pred klubom so bili obiskovalci festivala elektronske glasbe Hideout v Novalji. Incident naj bi se zgodil zaradi trčenja dveh (britanskih) tolp preprodajalcev mamil, pišejo hrvaški mediji, policija pa se je komentiranju te trditve spretno izmaknila. Obe skupini naj bi namreč na veliko prodajali ampule z dušikovim oksidom, gre za smejalni plin, ki žurerje popelje v nebesa omame. Droga, ki je v Veliki Britaniji prepovedana, se na Hrvaškem prodaja legalno in brez težav. Prebivalci Novalje se že leta zgražajo nad bogatimi in po njihovem mnenju nasilnimi obiskovalci poletnih festivalov, ki popijejo reke alkohola in zaužijejo gore mamil.