Že kratek sprehod po kateri od slovenskih knjigarn razkrije prav neverjetno veliko število biografij nogometašev ali nekdanjih nogometašev, velikanov tega športa, pa tudi takšnih, ki v resnici niso pretirano izstopali. Prevedenih v slovenski jezik! Še neprimerljivo večje pa je število tovrstnih knjig na policah knjigarn v tujini. V vsakem primeru gre v večini primerov za precej zanimivo branje, med katerim bralec izve cel kup podrobnosti o posamezniku, ki opisuje svojo pot od mladega nadobudneža do svetovnega zvezdnika.

Tovrstne knjige pa med drugim seveda razkrijejo tudi mnenje posameznika o nekaterih njegovih soigralcih, trenerjih… Večinoma se jih sicer izpostavlja v pozitivnem smislu, za tiste negativne pa je javnost vsaj površno tako in tako vedela že prej. Da denimo nima dobrega mnenja o svojem trenerju iz Barcelone Pepu Guardioli, je Zlatan Ibrahimović poudaril že večkrat, v svoji knjigi je le še bolj natančno opisal, zakaj. Kot strela z jasnega pa je pred dnevi udarilo, da je v svoji biografiji z naslovom Io, Giorgio (Jaz, Giorgio) eden najboljših branilcev na svetu ter član Juventusa in italijanske reprezentance Giorgio Chiellini v izjemno negativni luči izpostavil in besedno obračunal z dvema svojima nekdanjima soigralcema: Felipejem Melom iz Juventusa in Mariem Balotellijem iz italijanske reprezentance.

Balotelli niti med najboljših 20

Vse skupaj je dvignilo celo toliko prahu, da je v Italiji to postala ena glavnih novic in predmet debat. In to v času, ko se država, ki jo je koronavirus prizadel kot le malokatero drugo, počasi izvija iz njegovega primeža in je precej pomembnejše vprašanje, kdaj, če sploh bodo lahko nogometaši nadaljevali prvenstvo. Kaj je torej toliko razplamtelo čustva omenjenih nogometašev in vseh, ki jim je nogomet blizu? Še najmanj zapis Chiellinija, da dobesedno sovraži Inter, večnega Juventusovega rivala, precej bolj pa naslednje besede: »V karieri sta me resnično razočarala dva igralca. Prvi je Mario Balotelli, ki je negativna oseba, brez vsakršnega spoštovanja do soigralcev. Med pokalom federacij leta 2013 nam ni pomagal z ničimer in bi si resnično zaslužil pošteno klofuto. Nekateri so menili, da spada med najboljših pet napadalcev na svetu, sam pa ga nisem nikdar uvrščal niti med najboljših 20,« je o Balotelliju, ki je sicer vajen kritik, zapisal Giorgio Chiellini.

No, še hujše pa so bile besede, uperjene v Felipeja Mela, soigralca pri Juventusu med letoma 2009 in 2011, ki je sicer znan kot nogometaš, ki je na igrišču vselej med najbolj borbenimi, zato sta se ga prijela vzdevka, kot sta Pitbull ali Gladiator. »Felipe Melo… Je resnično najslabši med najslabšimi! Z njim v moštvu smo bili vselej na robu incidenta, vseskozi na robu pretepa. To sem povedal tudi vodstvu kluba – Melo je bil gnilo jabolko,« je bil neizprosen Chiellini in dodal, da sta omenjena igralca edina, ki sta prekoračila vse meje.

Izkupiček v dobrodelne namene

Seveda ni trajalo dolgo, da sta se na vse skupaj odzvala tudi oba nogometaša, ki se ju je lotil Chiellini. Mario Balotelli mu je odgovoril po instagramu in med drugim zapisal, da je imel od leta 2013 nešteto priložnosti, da bi mu vse skupaj povedal v obraz. »Kdo ve, kaj boš nekoč povedal o svojih sedanjih soigralcih,« je še zapisal Balotelli, ki pa je vmes s Chiellinijem spor že zgladil. Italijani namreč kakopak niso čakali dolgo, da so med obema vzpostavili stik po videopovezavi, med katero je Balotelli izjavil, da nekdanjemu in morda tudi prihodnjemu reprezentančnemu soigralcu odpušča. Česa podobnega pa ni pričakovati v odnosu s Felipejem Melom, ki se je razhudil še precej bolj. »Rad bi vedel, o katerih incidentih je govoril. V mojem času v Torinu sem vseskozi spoštoval vse soigralce, trenerje, direktorje, klub kot celoto. Da bi si Balotelli zaslužil klofuto in sem sam vselej provociral? No, Chiellini pa je bil vedno strahopetec, ki je lulal v hlače,« je bil neposreden Melo.

Ravno umanjkanje neposrednosti, saj se ne enemu ne drugemu pred knjigo niti sanjalo ni, kakšno mnenje ima o njiju Chiellini, pa je tudi krivo, da so njegovo ravnanje obtožili številni vidni ljudje italijanskega nogometa – Luca Toni, Nicola Legrottaglie, Marco Tardelli, Massimo Moratti… Knjiga Io, Giorgio je v Italiji sicer izšla v torek, celoten izkupiček od prodaje pa bo šel v dobrodelne namene.