Novela odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti torej prinaša nove sprostitve omejitev na področju športa. »Novela še ne velja za fitnes in wellness centre ter bazene. Izjema pri slednjih so kategorizirani športniki, kar je bilo v veljavi že doslej,« je za STA po seji vlade povedal govorec vlade Jelko Kacin. Bodo pa dovoljeni ostali vodni športi na prostem, denimo veslanje.

Športna tekmovanja na državni ravni bodo od 23. maja možna tudi v ekipnih športih, pa je na twitterju sporočil premier Janez Janša.

Predsednik nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović se je na novico odzval z besedami, da je to »veliko olajšanje za nogomet in šport nasploh«. Prve tekme NZS, ki med ekipnimi športi pri nas edina še ni zaključila s tekmovanji na najvišji ravni, načrtuje v prvi polovici junija.

Vlada je sicer 6. maja na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.

Po 23. maju pa bodo možna tudi ekipna tekmovanja ter treningi v šolskih športnih objektih. Dovoljena bo tudi prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, ta ukrep pa je povezan predvsem s počitniškim varstvom.

Prav tako bo dovoljeno nadaljevanje usposabljanja strokovnih kadrov v športu, povezano s praktičnimi vsebinami in izpiti.

Vsa omejeno je treba izvajati z upoštevanjem navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), prav tako ostaja v veljavi omejitev, da je treba tekmovanja pripraviti brez gledalcev.