»Šele zdaj sem si opomogel od šoka. A moj šok je zdaj pozitiven.« Tako je za Index dejal Tomislav Zorić, eden od glavnih akterjev črne komedije, ki se je te dni zgodila na Hrvaškem. Izvedel je namreč, da njegova teta Iva, ki so jo pokopali aprila, v resnici ni njegova teta. Ta je namreč živa in zdrava, v Grudah v Hercegovini pa v grobu leži ženska, s katero so njegovo teto zamenjali v kliničnem centru v Splitu. Zorića je o zamenjavi identitete obvestil hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, odškodnine zaradi storjene napake in tega, da je pol aprila mislil, da je teta Iva mrtva, pa ne bo zahteval. Češ, napake se dogajajo, res je šlo za izredne okoliščine, »ker sem odvetnik, pa mi je jasno, kaj je odgovornost, in v tem primeru mora odgovarjati izključno oseba, ki ju je zamenjala ob sprejemu v bolnišnico«.

Iva je postala Mara, Mara pa Iva

Zaplet je skrajno bizaren in, kot pravi Zorić, resnično neverjeten. Dve starejši ženski so v KBC Split sprejeli v noči, ko so bolnišnico zasuli prebivalci domov za starejše. Ena je prišla iz doma v Seget Vranjici, druga iz doma v Dicnu, obe pa sta bili v tako slabem stanju, da se menda nista mogli odzvati na svoje ime. Zaposleni, ki ju je sprejel, je verjetno zamenjal njuni imeni, in Iva je postala Mara, Mara pa Iva. 16. aprila je umrla Mara, pokopana pa je bila kot Iva. Ker krste zaradi koronavirusa na pogrebu niso odpirali, nečak Tomislav ni niti pomislil, da v njej ne leži njegova teta. Da se je zgodila napaka, je postalo jasno šele v ponedeljek, ko se je v Seget Vranjico vrnila »Mara«, saj je v domu niso prepoznali in so hitro prišli do ugotovitve, da so jim iz bolnišnice pripeljali napačno žensko.

Direktor ponudil odstop, podpora zdravnikov

To ni prvi primer zamenjave identitete v splitskem kliničnem centru. Nekaj podobnega se je zgodilo ta mesec, ko so zdravo prebivalko enega od splitskih domov za ostarele zadržali v bolnišnici, drugo, okuženo s koronavirusom, pa poslali nazaj v dom. Na srečo so napako odkrili, preden je prenesla okužbo na druge prebivalce doma, vendar pa je zamenjava samo še potrdila kaos, ki se je zadnje tedne zaradi okužb v tamkajšnjih domovih za ostarele dogajal v glavni splitski bolnišnici.

Direktor KBC Split Julije Meštrović je v ponedeljek ponudil svoj odstop, ki pa še ni bil sprejet. Zdravniško osebje v KBC Meštrovića podpira, član hrvaške zdravniške zbornice Zdezlav Benzon pa je v njegov bran sporočil: »Ko pride hkrati 50 pacientov iz doma za starejše brez dokumentov, od katerih mnogi ne morejo govoriti, jim zaposleni pišejo ime in priimek tudi na roke. Na žalost je mogoče, da se zgodi tudi nekaj takega, ker nihče ni pripravljen na takšne primere, ko naenkrat pride veliko pacientov. Verjetno se je napaka zgodila, ko so sprejemali paciente, to je moja domneva.« Tako bi po njegovem morali najti pravega krivca, odstopa Meštrovića pa minister Beroš, čeprav je bil po besedah Ivinega nečaka zelo jezen, ne bi smel sprejeti, saj gre za dobrega direktorja, ki najde čas za tako za delavce kot za paciente.

Poln razumevanja je tudi Tomislav Zorić. Izreka sožalje Marinim bližnjim, ki so za njeno smrt izvedeli šele v ponedeljek, skoraj mesec po tistem, ko je umrla, in pravi: »Zdravstvenim delavcem je najtežje, napake se dogajajo. Lahko se jezimo, a ko se človek malo ohladi in razmisli, si reče, hvala bogu, da nismo v Italiji ali Španiji.«