"Iskreno lahko rečem, da me to boli. Vsak dan si prizadevam za boljše odnose z Rusijo, na drugi strani pa obstajajo oprijemljivi dokazi, da ruske sile to počnejo," je danes dejala v parlamentu. S tem je mislila na kibernetski napad leta 2015, katerega tarča sta bila parlament in njen urad. Napad na bundestag so nemške varnostne službe pripisale ruski vojaški obveščevalni službi GRU.

Nemški mediji pa so poročali, da so hekerji takrat kopirali tudi osebno pošto z elektronskega naslova nemške kanclerke iz obdobja od 2012 do 2015.

Merklova je danes povedala, da so preiskovalci kibernetskega napada iz leta 2015 identificirali osumljenca. Po njenih besedah pa žal ugotovitve, do katerih so prišli, niso nove.

"Gre za strategijo hibridne vojne, ki jo izvaja Rusija," med drugim s "potvarjanjem informacij", je dejala. Glede na to si vsekakor ni lahko še naprej prizadevati za boljše odnose z Moskvo, je dodala. Opozorila pa je, da so pripravljeni ukrepati, tudi proti Rusiji, tovrstno vohunjenje pa je označila za škandalozno.

Minuli teden je urad nemškega zveznega tožilca pridobil mednarodni nalog za aretacijo ruskega hekerja Dimitrija Badina po večletni preiskavi zveznega kriminalističnega urada policije. Obtožen je vohunjenja. Domnevno naj bi bil v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.