»Vremena in življenja pač ne moremo nadzorovati. A če se mu prilagodiš, vreme ni nikoli slabo,« je rad rekel Andrej Pečenko, eden najbolj priljubljenih slovenskih meteorologov, ki se je preselil »med oblake«.

Da bi rad opravljal to delo, je vedel že ob koncu gimnazije, saj sta ga najbolj privlačili fizika in meteorologija. Sčasoma je pristal pred kamerami, kjer je iz leta v leto pridobival nove oboževalce. Pogovora o vremenu se ni branil niti v »resničnosti«, denimo na tržnici, kjer se je srečeval z zgovornimi branjevkami in kolegi na pijači. »Vreme je vedno nekakšen uvod v pogovor,« je pred leti dejal za naš časopis.

Že leta 1983 se je kot pripravnik pridružil takratnemu Hidrometeorološkemu zavodu RS, danes Agenciji RS za okolje (Arso), se nato zaposlil na oddelku za prognoze, ves čas pa ostajal vključen v pripravo vremenskih napovedi za javnost. Z občasnim delom na oddelku za letalske napovedi je sodeloval tudi pri zagotavljanju varnosti zračnega prometa na območju Slovenije.

Posebno strokovno zadovoljstvo je našel v napovedovanju požarov v naravi, z bogatim meteorološkim znanjem in izkušnjami je prispeval k boljšemu poznavanju povezav med onesnaženostjo zraka in vremenom v Sloveniji, so pojasnili na Arsu.

Že pred leti je opozarjal na vse burnejše vreme, ki se mu ljudje vse težje prilagajamo – neurja, sneg spomladi, višje temperature pozimi…, vendar se je zavedal, da največji odtis na naravi puščamo ljudje. »Narava ne bo propadla, ohranila se bo, prilagodila in ubranila. Nas pa čakajo hudi časi, če ne bomo razumnejši,« je bil jasen pred več kot desetletjem.

Konec 80. let se je pridružil ekipi, ki je za Televizijo Slovenija pripravljala in podajala vremenske napovedi, v različnih vlogah se je odtlej v medijih pojavljal kar tri desetletja. Gledalci so cenili njegov občutek za podajanje zapletenih vsebin na preprost način, s pripravljenostjo na odgovore na različna vprašanja novinarjev pa je postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih obrazov slovenske meteorologije.

Februarja letos se je predčasno upokojil, so še sporočili z Arsa. Star je bil 61 let. tak