Ruski zdravstveni regulator Roszdravnadzor je sporočil, da so iz uporabe umaknili ventilatorje Aventa-M, ki so jih proizvedli 1. aprila letos v eni od tovarn državnega konglomerata Rostec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar v moskovski bolnišnici je minuli teden zahteval eno življenje, v bolnišnici v Sankt Peterburgu pa v torek pet. Oblasti preiskujejo okoliščine požarov.

Rostec je aprila sporočil, da bodo njegove tovarne proizvedle 6711 ventilatorjev za bolnike s covidom-19, vendar ni jasno, koliko od njih je od danes prepovedane vrste ventilatorjev.

Rusija je 1. aprila te ventilatorje tudi poslala ZDA v okviru pomoči v boju proti novemu koronavirusu. Ruski tiskovni agenciji Tass so sicer v pristojni ameriški agenciji potrdili, da jih še niso uporabili, navaja AFP.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da je v bolnišnicah zaradi covida-19 v državi trenutno več kot 100.000 bolnikov, med njimi 4000 otrok. Okoli 1500 bolnikov je na ventilatorjih, poroča Tass.

Iz države so medtem danes znova poročali o več kot 10.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, kar se dogaja že vse od začetka meseca. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 10.028, skupno 242.271. Zaradi covida-19 je umrlo še 96 ljudi, skupno 2212.

Država je po številu okužb druga na svetu po ZDA, kljub naraščanju okužb pa so v nekaterih manj prizadetih regijah v torek že začeli rahljati ukrepe. V Moskvi, žarišču okužbe, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili večino novih okužb, strogi ukrepi karantene veljajo do konca maja.

Da je okužen z novim koronavirusom je v torek potrdil tudi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Okužbo so doslej potrdili tudi pri premierju Mihailu Mišustinu, dveh ministrih in več poslancih.