Guardian je na svoji spletni strani objavil fotografiji, na katerih je videti moška, ogrnjena v odejo, na lasišču pa imata z oranžnordečo barvo narisano podobo križa. Kot so dodali, so fotografije dobili od humanitarnih organizacij kot dokaz o domnevno najnovejših ponižanjih migrantov na balkanski poti s strani hrvaške policije, ki naj bi se zgodila na meji z BiH 6. in 7. maja. Britanski časnik se sklicuje na izjave člana nevladnih organizacij No Name Kitchen (NNK) in Border Violence Monitoring Network (Mreža opazovalcev nasilja ob meji) Jacka Sapocha, ki deluje v Veliki Kladuši v BiH blizu meje s Hrvaško. Sapoch meni, da želijo hrvaški policisti z risanjem križev označiti in ponižati begunce in migrante, preden bi poskušali znova prečkati mejo. Druga možnost je po njegovem še bolj skrb zbujajoča – da želijo migrante, med katerimi prevladujejo muslimani, psihološko prizadeti s križem kot verskim simbolom. »Nasilno zavračanje je protizakonito, širitev covida-19 pa ni opravičilo za še bolj nasilen odnos do teh ljudi. To je nesprejemljivo,« je dejal Sapoch. Guardian še navaja, da so zaradi navedb o domnevnem nasilnem obnašanju hrvaških policistov posebej zaskrbljeni v agenciji ZN za begunce (UNHCR), kjer naj bi primere nasilja tudi dokumentirali. Izpostavlja, da je OZN zahtevala od hrvaške vlade neodvisno preiskavo o domnevnih zlorabah migrantov – teh naj bi bilo od septembra lani do januarja letos več kot 100. Neodvisno raziskavo je februarja napovedal tudi odbor za notranjo politiko in nacionalno varnost hrvaškega sabora.

Za Zagreb obtožbe absurdne

Na račun hrvaške policije, ki ne dovoli nezakonitih vstopov v državo, že dlje časa letijo številne obtožbe, da migrante sistematično zavrača (pushback), pri čemer jim pogosto zaseže denar in mobilne telefone, nekaterim tudi čevlje. Nevladne in humanitarne organizacije že nekaj let opozarjajo na nasilno obnašanje hrvaških policistov do migrantov in beguncev, kar je bilo videti tudi na posameznih videoposnetkih. V hrvaški policiji vse obtožbe vztrajno zavračajo kot neutemeljene. Tudi za najnovejše obtožbe v Guardianu so ocenili, da so pretenciozne in senzacionalistične. Opozarjajo, da so hrvaški policisti tarča obtožb, medtem ko mediji ne poročajo o nasilju med migranti niti o napadih migrantov na policijo v BiH. Menijo, da so obtožbe hrvaških policistov za ksenofobijo in poniževanje migrantov na podlagi vere tudi nevarne, ker je bil prispevek objavljen med svetim mesecem ramazanom. »Posebej absurdno je, ker se obtožbe pripisujejo uslužbencem države, ki ima izrazito dobre in prijateljske odnose z islamsko skupnostjo,« so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva. Trdijo, da so nemudoma preverili navedbe in ugotovili, da hrvaška policija ni zaznala gibanja migrantov niti izvajala dejavnosti, povezanih z migranti, v času, o katerem piše britanski časnik. Izpostavili so tudi, da so velikokrat reševali življenja migrantov, ki so se poškodovali ali izgubili pri ilegalnem prehajanju meje.

Hrvaška si strateško prizadeva za pridružitev območju schengna, pri vodilnih državah EU pa očitno velja za zaupnega varuha zunanje meje Unije. Od evropske komisije še ni bilo slišati nobenih kritik Zagreba zaradi kršitev človekovih pravic migrantov, ki si želijo s prečkanjem Hrvaške poiskati novo življenje predvsem na zahodu in severu Unije.