Novosti:

-V torek dva potrjena primera okužbe z novim koronavirusom, ena smrtna žrtev. Skupno število do zdaj potrjenih okužb je 1463, skupno število smrtnih žrtev pa 103.

-Kacin: Kdaj se bodo odprle meje za prosto potovanje, še ni znano

-Kacin: V roku nekaj dni pričakujejo dogovor o postopnem sproščanju turističnih kapacitet v Sloveniji

-Kacin: Relativno brez motenj lahko na Hrvaško potujejo poslovni potniki z vabilom, imetniki nepremičnin, počitniških prikolic in plovil. Kljub temu pa morajo ob povratku v Slovenijo v 7-dnevno karanteno.

-Pavlović: V javni mreži bo zaradi trenutne epidemiološke situacije v dnevnem ordinacijskem času težko obravnavati več kot 7 pacientov

Ob umirjanju epidemije covida-19 bo vlada popoldne na seji obravnavala predloge za nadaljnje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za njeno zajezitev. Tako bi morda že danes utegnila sprejeti končno odločitev o ponovnem odprtju vrtcev in šol, med bolj pričakovanimi sta tudi odločitvi o režimu na meji in obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje, s katero se je vlada sestala v torek popoldne, Bojana Beović je sicer že na torkovi dopoldanski vladni novinarski konferenci napovedala, da bomo lahko s sproščanjem ukrepov bistveno bolj smeli, če bodo razmere glede epidemije konec tedna ostale enake, saj da še čakamo učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih.

Za ta teden so v vladnih vrstah napovedali končno odločitev o vnovičnem odprtju vrtcev in šol, ki je predvideno za ponedeljek in za katero so že pripravljena številna priporočila in smernice. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah so se nanj že začeli pripravljati, ministrstvo pa je do torka zbiralo tudi podatke o tem, koliko vzgojiteljev in učiteljev se na delo ne bo moglo vrniti ter koliko staršev bo v ponedeljek pripeljalo otroke v vrtec.

Pristojni te dni ocenjujejo tudi tveganje za ponovno širjenje okužb v primeru odprtja mej, je v torek pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Tako je morda že kmalu pričakovati tudi spremenjen režim na mejah, predvsem denimo na meji s Hrvaško, in odločitev glede karantene ob njenem prehajanju.

Kot je Kacin pojasnil za torkove Odmeve na Televiziji Slovenija, se je vlada veliko ukvarjala tudi s stanjem v domovih za starejše, saj da bo treba odgovoriti na vprašanje, kdaj lahko ti začnejo sprejemati nove stanovalce.

Premier Janez Janša pa je na torkov poziv Združenja etažnih lastnikov, da naj vlada prekliče obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, napovedal, da se bo to zgodilo v kratkem.