Izredni profesor na Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljevič pravi, da je presenečen, ker ima premier Janez Janša v zahtevnih časih toliko časa in energije za pisanje dolgega besedila o medijih. »Če pa se že posveča temu, bi me veselilo, če bi bila vsebina bolj državniško, pozitivno  naravnana, denimo, na kakšen način pomagati medijem med prihajajočo ekonomsko in oglaševalsko krizo. Na tem področju pogrešamo jasne odgovore vlade in ministrstva za kulturo,« komentira Milosavljevič.

Napoved nadzora medijev

Po Milosavljevičevih besedah je iz besedila razvidno, da premier meni, da je on sam žrtev napada in da mediji obračunavajo z njim, »kar predstavlja zanimivo prizmo obrata žrtve«. Pri tem opaža podobnost s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ki se v nastopih ves čas predstavlja kot žrtev. »Motnja za vlado in SDS sta očitno javna RTV Slovenija in Pro Plus, ki jima očita monopol, zato bo cilj, kot pravi predsednik vlade, ozdraviti naš medijski prostor. Tovrstno 'zdravljenje' pa me z vidika demokratičnosti te družbe skrbi, tako zdravljenje medijev kot državljanov. Ko želijo politiki 'zdraviti' državljane in medije, se demokraciji običajno ne piše nič dobrega. V tem primeru uporabljena terminologija spominja na besednjak iz kakšne komunistične Albanije ali Severne Koreje,« poudarja Milosavljevič.

Publicist in strokovnjak za komuniciranje Brane Gruban v Janševem zapisu Vojna z mediji vidi kolaž nekaj sprejemljivih tez, nekaj zgrešenih interpretacij in veliko zmedenosti. »Po vsebinski plati ne prinaša nič novega v polemike o medijski krajini v Sloveniji. Opaziti pa je, da gre za povsem nekritično in poneumljajoče posnemanje Trumpovega odnosa do medijev, ki je sicer postal globalni standard ne glede na povsem nesprejemljiva izhodišča, ki ne bodo preživela preizkusa časa,« meni Gruban, ki ne dvomi, da bo Janša s tvitanji, ki niso le »pobalinska, žaljiva za inteligenco državljanov in nevredna predsednika vlade«, nadaljeval. S tem motivira fanatične vernike, je prepričan, širše javnosti pa ne bo dosegel.

Ogorčenje in nelagodje

Vojna z mediji je dokazala tudi, da je SDS pri tem vprašanju politično osamljena. V LMŠ menijo, da vsebina sodi na strankin portal, ne pa na vladno spletno stran, za SD je vsebina »nedopustna, nizkotna in sramotilna«, v Levici pa pravijo, da zapis potrjuje Janševe avtoritarne težnje. Od Janše sta se v tem primeru jasno ogradili tudi SMC in DeSUS. V SMC še naprej verjamejo v »profesionalnost, samostojnost in neodvisnost medijev«, predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa se je v tem primeru distancirala od Janeza Janše. Matej Tonin (NSi) je na twitterju zapisal, da imajo mediji in politiki veliko odgovornost, resnica pa da je »tista vrednota, ki jo jo je dolžan zasledovati vsak politik in tudi medij«.