Pet pacientov, okuženih z novim koronavirusom, je umrlo v požaru, ki je danes zjutraj izbruhnil v bolnišnici v Sankt Peterburgu. Po prvih podatkih naj bi zagorelo zaradi kratkega stika na enem od ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč.

O ognju v bolnišnici svetega Jurija so bile intervencijske ekipe obveščene okoli pol sedmih. Iz šestega nadstropja zgradbe se je valil črn dim. Na kraj je pohitelo 105 gasilcev s 55 vozili. Evakuirali so okoli 150 ljudi, pet pacientov na intenzivnem oddelku je poškodbam podleglo, o številu poškodovanih pa niso poročali. »Vseh pet pacientov je bilo nastanjenih v isti sobi in vsi, ki so jih evakuirali, so bili iz istega nadstropja,« je povedal mestni tožilec Sergej Litvinenko. Sprožili so preiskavo okoliščin tragedije, in sicer zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti.

Bolnišnici svetega Jurija so konec marca spremenili namembnost. Zdaj tam zdravijo bolnike s pljučnico in akutnimi okužbami dihal, tudi okužene z novim koronavirusom, ki jim je namenjenih 597 postelj. V Sankt Peterburgu se je doslej z novim koronavirusom okužilo okoli 8000 ljudi, precej manj kot v Moskvi, kjer se število okuženih vsak dan poveča za približno 10.000. Sankt Peterburg, drugo največje mesto v državi s 4,9 milijona prebivalcev, ima sicer za te bolnike na voljo 5480 postelj.

Tudi v Moskvi in Krasnogorsku

Vsi danes umrli pacienti naj bi bili priključeni na ventilatorje za umetno predihavanje pljuč. Po prvih uradnih navedbah je požar povzročil kratki stik na električni napeljavi. Neimenovani vir pa je za lokalne medije izjavil, da je zagorelo na enem od močno preobremenjenih ventilatorjev. »Naprave delajo s polno paro, so na meji zmogljivosti,« je povedal za tiskovno agencijo Interfax. Po besedah drugega vira iz zdravniških vrst je ventilator eksplodiral zaradi kratkega stika in velike koncentracije kisika. V Rusiji je sicer pomanjkanje ventilatorjev te dni pereča tema. Proizvodnja sicer narašča, pa vendar je veliko teh naprav, ki jih uporabljajo zunaj Moskve, še vedno iz 90. let prejšnjega stoletja. Toda policija je danes sporočila, da je bil sporni ventilator nov, uporabljati so ga začeli prejšnji mesec.

Že v soboto je izbruhnil požar tudi v moskovski bolnišnici št. 50, kjer prav tako zdravijo okoli 700 okuženih s koronavirusom. Evakuirati so morali približno 200 ljudi, umrla pa je starejša pacientka. Tudi v tem primeru naj bi zagorelo zaradi kratkega stika na ventilatorju. Dan pozneje so plameni pustošili v zasebnem negovalnem centru v Krasnogorsku, severozahodno od Moskve. Umrlo je deset varovancev, ki so bili zaradi slabega zdravstvenega stanja priklenjeni na posteljo. Tudi v tem primeru so kot enega od možnih vzrokov navajali kratki stik.