Zunanji minister je v spremnem dopisu, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

"Očitno je zunanji minister svojo pozicijo zlorabil v politične interese svoje stranke," je danes na novinarski konferenci SD na sedežu stranke ugotavljala evropska poslanka Tanja Fajon in to označila za nedopustno. Po njenem mnenju to Slovenijo v času, ko se bližamo predsedovanju EU, postavlja stran od jedrne Evrope, vodi v višegrajsko skupino, postavlja se nad vladavino prava, ki je danes temeljna vrednota EU.

"Dejanje sramoti ugled Slovenije, žali in blati našo državo na tujem ter pošilja v tujino, da Slovenija očitno ne bo zmogla uspešno predsedovati EU," meni Fajonova.

Da poročilo, ki so ga pripravile strokovne službe, minister za zunanje zadeve pokomentira z osebnim pismom, je po mnenju podpredsednice SD in nekdanje ministrice za pravosodje Andreje Katič nesprejemljivo. Od aktualne ministrice Lilijane Kozlovič pričakuje, da bo odločneje stopila v bran pravosodnim organom.

Ob tem pa je Katičeva pojasnila, da jih je še najbolj zmotil način, na katerega je pismo napisano. Ko vidni politik, kot je zunanji minister, izraža nestrinjanje z odločitvami, ki jim niso všeč, po njenem mnenju ruši neodvisnost sodstva.

V SD so kritični tudi do Janševega zapisa Vojna z mediji, objavljenega na spletni strani vlade, v katerem je kritičen do novinarjev kot poklicne skupine, še posebej pa do obeh največjih televizijskih hiš.

Fajonova: Janša uporablja zaskrbljujoč jezik Trumpa

Kolumna je po besedah Fajonove nedopustna, nizkotna in sramotilna. Ocenila jo je kot zlorabo institucije predsednika vlade proti svobodi medijev. Ugotavlja, da Janša v zapisu uporablja zaskrbljujoč jezik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Dejala je še, da jo kolegi v Bruslju že pogosto sprašujejo o dogajanju v Sloveniji in zaskrbljeno spremljajo razmere.

Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci, sicer namenjeni vložitvi zakonskega predloga za prepoved nedeljskega obratovanja trgovin, ocenil, da je Janša v pismu uporabil populistično retoriko spodkopavanja medijev in avtoritet v družbi.

Vendar pa po mnenju Mesca s tem Janša samo kaže svoje "avtoritarne tendence". Ob tem je koordinator Levice komentiral Janševo referenco na nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla. Kot je dejal, v primeru, ki ga opisuje Janša, ni šlo za levičarski obračun s Kohlom, pač pa za razkritje korupcijske afere, v kateri se je konec 90. let razvedelo, da se je CDU/CSU, ki jo je vodil, dolga leta financirala iz črnih fondov. Temu je nemška javnost tedaj pokazala vrata. "In mislim, da tudi vsaka podobnost s slovenskim medijskim razkritjem korupcije v aferi maske ni naključna," je dodal.

Tudi Logarjev dopis Bruslju glede vladavine prava v Sloveniji je Mesec označil za nesprejemljiv in dodal, da imamo opravka s praksami, ki jim v demokratični državi ne bi smelo biti mesta. "Za to, da bi obranili dobro ime Janeza Janše", so po besedah Mesca pripravljeni rušiti institucije demokratične družbe.

Šarec: Vlada naj se raje posveti izhodni strategiji za ekonomijo

Na twitterju se je odzval tudi predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec. "Namesto, da vlada vsak dan objavlja napake prejšnje vlade in nekorektna pisma predsednika vlade o slovenskih medijih, naj se raje posveti izhodni strategiji za ekonomijo. Zdravstveno smo (zaenkrat) zmagali, gospodarsko in družbeno pa ne vem, če bomo. S takimi ravnanji zagotovo ne," je prepričan Šarec.

S tem je sicer odgovoril na novico o ugotovitvah Umarja, da so posledice epidemije koronavirusa in ukrepov za njeno zajezitev že močno negativno vplivale na aktivnost v evrskem in slovenskem gospodarstvu.