Fauci je podobno kot dan prej v ZN generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, da delajo na številnih možnih cepivih proti koronavirusu. "Imamo veliko kandidatov in upam, da bomo imeli veliko zmagovalcev. Z drugimi besedami, imamo veliko strelov na gol," je dejal Fauci, ki upa, da bo kateri od njih hitro zadel v polno. Upa, da bodo cepiva na voljo za napredne teste že jeseni ali zgodaj pozimi.

V nasprotju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki že razglaša zmago proti koronavirusu, čeprav število okužb in smrti v ZDA še naprej narašča, je Fauci skupaj z drugimi vladnimi strokovnjaki spet opozoril, da je treba slediti priporočilom takih, kot je on. Torej zdravstvenim strokovnjakom, ki vedo, kaj govorijo. Koronavirus je doslej v ZDA pobil že več kot 80.000 ljudi.

"Če določena območja, mesta, države ali karkoli skočijo preko kontrolnih točk in se prehitro odprejo brez zmogljivosti za učinkovit odgovor na ponovne izbruhe, bomo videli naraščanje okužb in izbruhe. Posledice bodo lahko zelo resne," je dejal Fauci, ki mu je Trump prepovedal zaslišanje v predstavniškem domu kongresa, v senatno zaslišanje, kjer imajo večino republikanci, pa ni posegal.

79-letni Fauci je v odboru za zdravstvo in izobraževanje dejal, da se morajo osredotočiti na dokazane prakse javnega zdravstva glede omejevanja in zmanjševanja okužb. Tako se obnaša za zdaj država New York, kjer v nasprotju z večjim delom ZDA okužbe in smrti zaradi covida-19 upadajo. New York je daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA in na višku pandemije v začetku aprila je na dan umiralo po 800 ljudi, sedaj pa že manj kot 200.

Zaslišanje je potekalo v skladu s sedanjimi časi. Fauci se je podal v karanteno, ker je bil v stiku z okuženo osebo, nekaj senatorjev je bilo v Washingtonu, predsednik odbora Lamar Alexander pa se je vklopil od doma, ker je bil eden od članov njegovega osebja pozitiven na testu. Alexander je z diplomatsko mešanico kritike in pohvale dejal, da kar je Trumpova vlada doslej naredila impresivno, vendar nezadostno.

Demokratski člani odbora so zaslišanje izkoristili za kritike na račun Trumpa. Vodilni demokrat v odboru Pat Murray je dejal, da Američani pred odpravljanjem ukrepov proti pandemiji potrebujejo vodstvo zvezne vlade, potrebujejo načrt in odkritost. Nič od tega doslej niso videli. Zaslišana sta bila tudi direktor Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield in komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn.