Evropska poslanca sta v pismu komisarjema za pravosodje ter za vrednote in preglednost poudarila, da vlada Logarjevega spremnega dopisa ni potrdila in da gre za samostojno dejanje ministra. Po njunem je namen tega dopisa predvsem nadaljnja nepotrebna diskreditacija slovenskega sodnega sistema, pritiski na sodnike in tožilce z namenom razgradnje pravosodnega sistema ter njegove podreditve politiki in interesom SDS po vzoru Madžarske.

Kot primer zavajanja v Logarjevem dopisu evroposlanca omenjata primer pranja iranskega denarja, glede katerega Logar po njunem ni navedel vseh dejstev in okoliščin.

Joveva in Grošelj pričakujeta, da bosta komisarja poročilo o stanju vladavine prava v Sloveniji še posebej pozorno preučila in ob tem upoštevala vsa dejstva, kompleksnost ter občutljivost tega področja za delovanje sodobne demokracije.

Poslanca sta namreč prepričana, da je samostojno in neodvisno sodstvo, ki ni podvrženo političnim pritiskom, eden ključnih sistemov sodobne demokratične družbe, vladavina prava pa je vrednota, ki jo moramo varovati, negovati in krepiti. "Nikakor si ne želiva, da bi se Slovenija iz stabilne demokracije preoblikovala v enega izmed hibridnih režimov, ki jih v svojih poročilih navaja Freedom House," sta pismo komisarjema sklenila Joveva in Grošelj.

V SMC se distancirajo od Logarjevega dopisa o pravosodju, ostri tudi do Janševega zapisa o medijih

V koalicijski SMC so kritični do ponedeljkovega zapisa Janše na vladni spletni strani o medijih, distancirajo pa se tudi od spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. "Dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije," ocenjuje vodja poslancev SMC Janja Sluga.