Analitiki so že zaskrbljeni zaradi možnega konflikta med Avstralijo in njeno najpomembnejšo trgovinsko partnerico Kitajsko, ki bi se lahko razširil še na druge ključne sektorje v času prizadevanj za zmanjšanje vpliva pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski minister za trgovino Simon Birmingham je danes sporočil, da je Kitajska ustavila uvoz govedine iz štirih klavnic zaradi »manjših tehničnih kršitev« zahtev za kitajski zdravstveni certifikat in certifikat za označevanje izdelkov.

Minister je izrazil zaskrbljenost, ker se je Peking za začasno ustavitev uvoza odločil na podlagi zelo tehničnega razloga, ki je v nekaterih primerih starejši od enega leta. Dodal je, da bodo v sodelovanju s podjetji in oblastmi v obeh državah skušali najti rešitev, tako da bi čim prej normalizirali poslovanje.

V igri tudi carine na ječmen

Omenjene štiri klavnice izvozijo 35 odstotkov vse govedine iz Avstralije na Kitajsko v vrednosti okoli 1,7 milijarde avstralskih dolarjev (1,1 milijarde ameriških dolarjev), poroča avstralska televizija ABC.

V Pekingu razmišljajo tudi o uvedbi visokih carin na avstralski ječmen, ki da ga Avstralci prodajajo na Kitajsko po dumpinških cenah. Po avstralskih virih naj bi v Pekingu razmišljali kar o uvedbi 73,6-odstotni stopnji carine, poroča AFP.

Minister Birmingham je sicer danes izrazil prepričanje, da izvozni dogovori za avstralsko govedino ali ječmen "ali karkoli drugega" niso povezani z razpravo glede preiskave izvora novega koronavirusa. »Vsekakor ne vidimo nobene povezave in pričakujemo, da tudi nobena druga država ne bi smela videti povezave med temi dejavniki,« je dejal.

Napetosti zaradi pozivov k preiskavi

Kitajski veleposlanik v Avstraliji Cheng Jingye je sicer minuli mesec v pogovoru za Australian Financial Review dejal, da je kitajska javnost razočarana in frustrirana zaradi ravnanja Avstralije ter da bi se navadni ljudje, če se bodo odnosi slabšali, lahko vprašali, zakaj bi pili avstralska vina in jedli avstralsko govedino. Morda se tudi ne bi odločili za turistični obisk ali študij v Avstraliji, je dodal.

Napetosti med državama so se povečale, odkar je Avstralija začela pozivati k neodvisni preiskavi o izvoru novega koronavirusa, ki je izbruhnil konec lanskega leta na Kitajskem. Peking trdi, da je vse informacije delil tako s Svetovno zdravstveno organizacijo kot tudi z državami.