- V Sloveniji ob 1182 testih en pozitiven na novi koronavirus, brez novih umrlih

- Beović: Epidemija se pri nas lepo umirja.

- Beović: Na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih še čakamo, če bodo ugodni, sledi normalizacija na skoraj vseh področjih.

- Beović: Skrbita pa nas še dve stvari: odpiranje meja in pa kapaciteta zdravstvenega sistema v primeru drugega vala.

Posnetek izjave si lahko ogledate na tem mestu.

V Sloveniji v ponedeljek potrdili eno novo okužbo s koronavirusom

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1182 testov in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1461 okužb. V ponedeljek niso zabeležili smrti bolnikov s covidom-19, skupaj sta doslej umrla 102 človeka. V bolnišnici se je v ponedeljek zdravilo 40 bolnikov s covidom-19, devet jih je potrebovalo intenzivno nego, je sporočila vlada.

V domačo oskrbo so v ponedeljek odpustili tri bolnike. V Sloveniji so doslej opravili 64.547 testov na novi koronavirus.

Beovićeva: Ob ugodnih trendih blizu normalizacija življenja na skoraj vseh področjih

Ob ugodnem poteku epidemije covida-19 v Sloveniji sicer še čakamo na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih, a če bodo razmere konec tedna ostale enake, bomo po napovedih infektologinje Bojane Beović lahko s sproščanjem ukrepov bistveno bolj smeli. Blizu je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih, je bila optimistična.

O strategiji izhoda iz sedanjih razmer in možnosti ublažitve nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije bo danes popoldan razpravljala vlada v ožji sestavi na Brdu pri Kranju, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Po njegovih besedah epidemiološko stanje kaže, da se število hospitaliziranih bolnikov, tudi na intenzivni negi, počasi zmanjšuje. "Pričakujem, da bomo najkasneje do četrtka imeli dovolj jasne trende, kam se tehtnica nagiba," je ocenil.

Tudi vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Beovićeva je izpostavila, da se epidemija v Sloveniji umirja. Že od 30. aprila namreč ni bilo potrjenih več kot deset novih primerov okužb dnevno, kar je manj kot enoodstotni prirast. Vsak okuženi v povprečju tako okuži precej manj kot enega novega bolnika, je pojasnila.

Vsako sproščanje ukrepov mora spremljati spremenjeno vedenje. "Ne dihajte v sogovornika brez maske, ne kašljajte v drugega človeka, ne prenašajte virusa z umazanimi rokami. Vsako našo dejavnost, delovno ali prostočasno, organizirajmo tako, da prenos ne bo mogoč," je pozvala.

Nerešena vprašanja ob neizogibnem povečanju števila okužb v prihodnosti

Ob tem je opozorila na nerešena vprašanja ob neizogibnem povečanju števila okužb v prihodnosti. Težava ostajajo predvsem kapacitete zdravstva, pri čemer ne gre toliko za opremo, ampak za fizični prostor v močno zastarelih zgradbah in predvsem kader.

Za zajezitev epidemije bo nujno tudi usklajeno delovanje z drugimi državami. Kot je izpostavila Beovićeva, mora biti odpiranje meja znotraj EU soglasno in v začetku omejeno na države s primerljivim tveganjem.

V Sloveniji je gotovo največ zanimanja za odhode na sosednjo Hrvaško. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se trenutno pogovarja s sorodno hrvaško institucijo o tveganju za ponovno širjenje okužb v primeru odprtja mej. Na podlagi tega bodo po Kacinovih besedah odločali o tveganju in ukrepih, ki jih bo treba implementirati. Usklajevanje bo potekalo tudi z ministrstvoma za notranje zadeve in zdravstvo ter policijo. Ko bo dogovor dosežen, ga bo treba potrditi na ravni slovenske in hrvaške vlade, nato pa navodila za izvajanje naložiti slovenski in hrvaški policiji, je pojasnil Kacin.

Beovićeva je še spomnila, da je Sloveniji za potnike iz tujine še vedno določena sedemdnevna karantena, čeprav je inkubacijska doba covida-19 14 dni. Potnike ob koncu enotedenske karantene testirajo na morebitno okužbo. Po njenih besedah s tem ravno ujamejo čas, ko se virus že izloča, oseba pa še ni zbolela. "Če je to potovanje želja posameznika, je razumljivo, da je ta test po zaključku njegova odgovornost in strošek," je še pripomnila.

Kot je opozorila, tak način potrjevanja okužb ni primeren v primeru visokorizičnih tesnih stikov z okuženo osebo. Pri takih stikih je verjetnost, da bo oseba zbolela, bistveno večja in je osebo treba opazovati 14 dni.

Zavod za šolstvo s številnimi priporočili za vrtce in šole

Zavod za šolstvo je za vrtce in šole je pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. "Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno," je dejal direktor zavoda Vinko Logaj.

S ponedeljkom bodo vrata ponovno odprli vrtci in osnovne šole za šolarje prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja. "Vzgojitelji in učitelji naj se prilagodijo otrokom in naj ne hitijo z izvajanjem zastavljenega programa, četudi vsi cilji ne bodo uresničeni," je priporočila vrtcem in šolam na današnji novinarski konferenci povzel Logaj.

V vrtcih ponovno uvajalno obdobje

"Priporočila za ponovno odprtje vrtcev gredo v smeri, da otroci v čim krajšem času pridobijo občutek varnosti in zaupanje," je dejal. Po njegovih besedah to za najmlajše pomeni ponovno uvedbo t. i. uvajalnega obdobja.

V prvi osnovnošolski triadi priporočajo, naj bo prvi teden po vrnitvi v šolske klopi namenjen postopnemu nadgrajevanju v šoli na daljavo pridobljenega znanja. Ocenjevanje naj se izvaja le v primeru, ko je to potrebno, je nanizal.

Kot pomembno je izpostavil izvajanje higienskih priporočil in izdelanega protokola, a v primeru, da malček joka, naj ga vzgojitelj potolaži tako, kot ga je včasih, je dejal Logaj. Prav tako se po njegovem mnenju zavedajo, da se bodo družili otroci prve triade, zanje je pomemben zlasti občutek varnosti in spodbudnega učnega okolja.

Ker bodo učenci prve triade razporejeni v skupine po 15, kar je praviloma manj od oblikovanih razredov, se pojavljajo ugibanja, da bo zmanjkalo učiteljev, med katerimi se verjetno vsi ne bodo mogli vrniti na delo. Logaj je prepričan, da bodo šole in ravnatelji znali prerazporediti kadre. Ravnatelj si bo lahko pomagal tudi z učitelji, ki so izvajali podaljšano bivanje, interesne dejavnosti in z drugimi strokovnimi delavci. Če bo prišlo do manka, bo treba upoštevati odmike od strogih kadrovskih pogojev, je ocenil.

Učenci 9. razredov naj bi se v šole vrnili 25. maja. "Šole bodo prejele priporočila v tem tednu," je napovedal, pripravljajo pa tudi priporočila za zavode s prilagojenimi programi. Devetošolci se po njegovih besedah vračajo v šolo zato, da bodo na nek normalen način zaključili osnovnošolsko obdobje.

V šole tudi dijaki zaključnih letnikov

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se bodo vrata šol prav tako odprle v ponedeljek. V prvem tednu naj se učitelji usmerijo v zaključevanje in popravljanje ocen ter pridobivanje ocen tistih učencev, ki jih nimajo. Dijaki naj imajo večino ocen zaključenih, osredotočijo naj se na zaključne izpite, poklicno maturo oz. maturo, je povzel priporočila.

Še naprej pa se bodo na daljavo šolali učenci ostalih razredov. Na vprašanje, ali se je četrtošolec sposoben sam učiti doma in biti sam doma devet ur, je odgovoril: "Radi bi videli, da bi bile razmere takšne, da bi lahko vsi ponovno šli v šolo. Razumem stiske, prepričan sem, da bodo v tem času uspeli tudi starši in učitelji med seboj uskladiti dogovore za delo, nekaj samostojnega dela so sposobni opraviti sami, celotnega dela, v enaki meri kot skupaj s straši, pa ni možno storiti."

V ponedeljek bo ponovno stekel tudi pouk v glasbenih šolah, v katerih pa se ne bodo izvajale dejavnosti, v katerih je navzočih več otrok.

Vladni govorec Jelko Kacin je ponovil, da bo vlada končno odločitev o odprtju šol in vrtcev na osnovi priporočil strokovne skupine sprejela do konca tega tedna. Vlada bo o tem, do kdaj bo veljalo nadomestilo za varstvo otroka, še odločala. "Varstvo otrok za seboj potegne določne statusne in finančne posledice, to moramo nasloviti v najkrajšem možnem času," je ocenil.