"MZZ molči, ko 'prijatelj' (madžarski premier Viktor) Orban provocira z ozemeljskimi težnjami, istočasno 'špeca' lastno državo v mednarodnem okolju," je na twitterju zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Vlada je po njegovih besedah v teh mesecih "postala ekspozitura stranke SDS", kar je "nedopustno".

"Napovedujemo zahtevo za sklic nujne seje OZP," je dodal v odzivu na Logarjevo pismo Evropski komisiji.

V koalicijskih strankah tega pisma niso želeli konkretno komentirati. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dejal le, da v stranki s pismom niso bili seznanjeni.

Zunanji minister je v spremnem dopisu k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, poslanem komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Po poročanju Dela je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Z MZZ so medtem sporočili, da je Logar v tem pismu izrazil polno podporo komisiji v njenih prizadevanjih za pripravo celovitega in objektivnega poročila o vladavini prava. "Kar zadeva Slovenijo, poznamo primanjkljaje in pomanjkljivosti na štirih področjih, na katera se bo poročilo predvidoma nanašalo. O njih se lahko odkrito pogovarjamo. Pričakujemo, da bo tudi v okviru EU tekla odprta in objektivna razprava," so poudarili.

Gre za odziv na poziv Evropske komisije državam članicam, naj ji pošljejo poročila o vladavini prava, na podlagi katerih bo pripravila letno poročilo. To se bo nanašalo na področja pravosodja, svobode in pluralizma medijev, boja proti korupciji in ustavnopravna vprašanja. MZZ je poročilo in spremni dopis v Bruselj poslalo 4. maja.