Dodajajo, da imata občini Nova Gorica in Gorica zvezane roke, saj meddržavne zadeve niso v njuni pristojnosti. Rim in Ljubljano pozivajo k čimprejšnji rešitvi zadeve.

Nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici je na podlagi sprememb vladnega odloka od sobote dalje odprta za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.

Potem ko so na novogoriški občini že izdali potrdila za prehod prvim občanom, ki so oddali vloge za prehod kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, so prejeli informacije s strani občine Gorica, zamejskih združenj in teh občanov, da jih italijanska policija na kontrolni točki na Erjavčevi ulici prijazno seznanja, da bodo morali upoštevaje vladno uredbo iz Rima ob morebitnem vstopu v Italijo v 14-dnevno karanteno.

To je sicer doslej veljalo za italijanske državljane, ki so lahko prišli v Slovenijo na obisk k sorodnikom, vendar so morali ob vrnitvi v Italijo v 14-dnevno karanteno.

»Ocenjujemo, da četrtkova sprememba vladnega odloka glede ukrepov na mejnih prehodih s tem ni dosegla svojega namena v celoti. Za pojasnila in takojšnje ukrepanje na meddržavni ravni smo zato že pod nujno zaprosili ministrstvo za zunanje zadeve RS,« so še zapisali na novogoriški občini.

Na novogoriški občini so od petka prejeli preko 100 vlog za izdajo potrdila za prehod meje. Med njimi so tako občani novogoriške kot tudi sosednjih občin, nanje se je obrnilo tudi veliko italijanskih državljanov. Občane drugih občin so napotili na občine, kjer prebivajo.