V kraljestvu bodo od junija dalje tudi odpravili finančne prispevke za javne uslužbence in zaposlene v vojski, kar je kot boniteto pred dvema letoma uvedel savdski kralj Salman.

Prav tako bodo zmanjšali prispevke za nekatere projekte, ki so del ambicioznega načrta Vizija 2030 prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ki predvideva diverzifikacijo naftnega gospodarstva.

Finančni minister Mohamed al Džadan je ob napovedi ukrepov dejal, da je država zaradi pandemije utrpela upad prihodkov, zato je na vlado naslovil zahtevo po zmanjšanju izdatkov in uvedbo ukrepov za podporo stabilnosti prihodkov, ki ne gredo na račun nafte.

Ukrepi »so boleči, a nujni«, je v izjavi poudaril al Džadan.

V Savdski Arabiji so doslej potrdili več kot 39.000 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v arabskem svetu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 246 ljudi.

V tej zalivski državi so že marca uvedli stroge ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Med drugim so v nekaterih mestih uvedli delno ali popolno omejitev gibanja, prepovedali verska potovanja ter zaustavili mednarodni in notranji letalski promet.

V podporo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija, so tudi že sprejeli ukrepe v obsegu 120 milijard rialov (29,5 milijarde evrov). Prav tako so za pet odstotkov zmanjšali letošnjo načrtovano porabo, da bi omilili vpliv zgodovinsko nizkih cen nafte.