Organizatorji so se za vrsto dogodkov, ki se bodo pričeli 25. junija, povezali s telekomunikacijskim gigantom AT&T in filmskim podjetjem Imax. Potekali bodo v drive-in kinih in na drugih lokacijah, ki bodo skupaj z razporedom znane kasneje.

»Navdušeni smo, da bomo ljudem ponudili nekaj, česar se to poletje lahko veselijo, in ponovno pokažemo klasično izkušnjo obiska kina, v kateri lahko obiskovalci skupaj varno uživajo,« je dejal soustanovitelj festivala Tribeca Robert De Niro.

Po tem, ko so izpeljali digitalno verzijo festivala Tribeca, je festivalska ekipa oznanila, da bo sodelovala z drugimi svetovnimi festivali, kot so Cannes, Benetke in Toronto, da bodo 29. maja priredili 10-dnevni YouTube dogodek.

Drive-in kini, kjer obiskovalci zunaj v lastnem avtu gledajo filme na ogromnem platnu, so nepozaben del ameriške pop kulture. Prvi drive-in kino so odprli leta 1933 v zvezni državi New Jersey. Na višku popularnosti po drugi svetovni vojni jih je bilo v ZDA nekaj tisoč.

A naraščajoč strošek nepremičnin in mestnih območij ter že samo število kinov in rast priljubljenosti domačih video sistemov so vodili v propad drive-in kinov. Glede na združenje lastnikov drive-in kinov jih je v ZDA le še 305, poroča AFP.

Drugi kini zaprti

Nekaj jih je ostalo odprtih tudi med strogimi ukrepi o ostajanju doma, ki so bili sprejeti za zajezitev širitve koronavirusa. To je bilo drive-in kinom v veliko korist, saj so bili drugi kini v tem času zaprti.

Zunanji kino Raleigh Road Outdoor Theatre v zvezni državi Severna Karolina so po enomesečnem zaprtju ponovno odprli v začetku meseca. Odprt je sedem dni v tednu, a obratuje le s polovično zmogljivostjo, da se med avtomobili vzdržuje primerno omejevanje socialnih stikov. Trenutno je kino med vikendi razprodan.

»Nikogar ni strah priti ven,« je dejal lastnik Mike Frank, ki je dobil ponudbe, da bi kino gostil druge dogodke, kot so koncerti in srednješolske podelitve diplom. Na njegovem prizorišču od konca marca dve cerkvi opravljata drive-in bogoslužje. »Spogledujemo se z laserskimi predstavami,« je dodal.