Namen pobude PowerUp! je najti najbolj inovativne startupe, podjetja v fazi širitve in mala ter srednja podjetja iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Kandidati na letošnjem tekmovanju, v katerega je bilo sprejetih 362 zagonskih podjetij, so bili iz 24 držav. V Sloveniji so se za naziv najboljšega v državi potegovali trije izbrani kandidati, zmagovalca pa je izbrala žirija, ki so jo sestavljali direktorica Next Move Energy in strokovnjakinja za ogljično nevtralnost Nina Bračko Colja, IT-strokovnjak in direktor skupine Žejn in direktor družbe PartIT Ernest Žejn, prof. dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, ter predstavnik EIT InnoEnergy Szymon Kwiatkowski.

Prodor na trg z obogateno resničnostjo

Troia, zmagovalec slovenskega tekmovanja PowerUp!, s svojim naprednim tehnološkim znanjem in inovativnim razmišljanjem že uspešno prodira na trge po vsem svetu. Kot strokovnjakom upravljanja sredstev je razvoj lastnega produkta – platforme Troia AR (obogatena resničnost), omogočil nove dimenzije razvoja za prihodnost in se že izkazal kot korak v pravo smer. Platforma Troia AR s pomočjo AR-očal, tablic ali telefonov prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kvalitete pri delu. Ponuja neskončne možnosti in poslovne priložnosti za vse industrije in organizacije.

Obogatena resničnost velja za tehnologijo, ki jo bo v prihodnosti uporabljalo vsako podjetje, ki želi ostati konkurenčno. Podjetje Troia se je pripravljeno spoprijeti z vsakim izzivom: »Zmage smo izredno veseli, saj smo tekmovali proti resnično inovativnim in dobrim rešitvam. Za nas predstavlja potrditev dobrega in trdega dela, ter predvsem potrditev kvalitete naše rešitve. Nagrada bo pripomogla k nadaljnjemu razvoju lastnih rešitev. Verjamemo da nam bo sodelovanje z EIT InnoEnergy prineslo dodatne nove priložnosti, nove kontakte in večjo prepoznavnost, s pomočjo katere bomo svoje rešitve lahko prikazali širši svetovni javnosti,« pravi Primož Sevčnikar.

Avtoplinski sistem in problem mešane odpadne plastike

V letošnjem tekmovanju PowerUp! Slovenija se je predstavil tudi startup SparkLPG, ki že to jesen postavlja na trg lasten produkt – avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina ter doseganjem najvišjih izkoristkov motorja, varnosti in prihrankov. Gre za lasten dolgoleten razvoj in intelektualno lastnino, ki je plod mednarodne podjetniške ekipe Simona Štrancarja, Thomasa van Veena in Darka Obretana. Inovativni produkt že buri mednarodni avtoplinski trg in priteguje pozornost največjih svetovnih konkurentov, saj gre za rešitev, ki je spodletela v razvoju mednarodnim korporacijam. Produkt bo predvidoma septembra dosegljiv slovenskim strankam, imajo pa že naročila iz večjih svetovnih avtoplinskih trgov. Čeprav avtoplin kot alternativno pogonsko gorivo ni deležno velike pozornosti pa poleg takojšnjega znižanja stroškov za do 50 odstokov velja za enega najčistejših alternativnih virov energije v prometu, je povedal Simon Štrancar.

Med tremi slovenskimi startupi se je v tekmovanju PowerUp! predstavil tudi Geteco. Podjetje rešuje okoljski problem mešane odpadne plastike, ki za komunalna podjetja in koncesionarje ni zanimiva za recikliranje ali predelavo v nove inovativne proizvode. Mešana odpadna plastika se sicer najpogosteje odlaga na odlagališče odpadkov ali proda v energetske namene v sosednje države EU. Getecova rešitev je namenjena komunalnim podjetjem, embalažnim družbam in gospodinjstvom. Kot je pojasnil eden treh ustanoviteljev Luka Zajec (soustanovitelja sta še Tadeja Brajnik in Daniel Breznik), mešano odpadno plastiko predelujejo s tehnologijo pirolize (depolimerizacija) v nove proizvode, ki bodo nadomeščali osveževalce bitumna v recikliranem asfaltu in v pogonska goriva (dizel, bencin) ter električno energijo z več kot 90-odstotnim izkoristkom. Kot dodaja, velik okoljski problem predstavljajo tudi uporabljene plastične (otroške in odrasle) plenice, higienski vložki, zaščitne maske in rokavice itd., ki se zdaj le odlagajo na odlagališča odpadkov in imajo tudi do 450 let razpolovne dobe. »Z našim znanjem in izkušnjami smo že izdelali popolnoma delujočo prototipno napravo s kapaciteto 1600 ton na leto, s katero bomo pripomogli k povečanju stopnje recikliranja plastike najprej v regiji, ob izdatnejši finančni podpori projektu pa tudi širše,« je sklenil Zajec.

Slovenci smo resni igralci na globalnem trgu

»Zadovoljni smo, da je bilo tekmovanje v tako zahtevnih razmerah tako uspešno izvedeno. Predstavili smo tri startupe z res zanimivimi ter 'skalabilnimi' rešitvami oziroma produkti. Ekipe so realne, z jasnimi cilji in predvsem močno tehnološko podlago. Vsak od startupov lahko postane resen igralec na mednarodnem trgu. Slovensko znanje in podjetnost ob partnerju, kot je Innoenergy, ki prinaša močno mrežo partnerjev in strank, je razlog za naš ponos in veselje, da bomo Slovenci globalni igralci. Globalnost se morda zdi v teh konkretnih časih nekoliko bolj oddaljena, vendar verjamemo, da bodo start-upi to zmogli. Kot ABC pospeševalnik verjamemo, da je regija primerna za odlična podjetja in njihovo rast,« je ob robu nacionalnega tekmovanja PowerUp! povedal Bernard Grum, InnoEnergyjev hub menedžer za Slovenijo.

Zmagovalci državnih tekmovanj se bodo potegovali za glavne nagrade na mednarodnem velikem finalu: denarne nagrade v vrednosti do 65.000 evrov, naziv startup leta SVE in bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Revolut in SpeedUp Group. Pobuda ponuja tudi način za zagotovitev milijonskih naložb in za vključitev v mrežo družbe EIT InnoEnergy, ki nudi sredstva, znanja in široko mrežo zaupanja vrednih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo vzcveteti in doseči svetovni uspeh. Odločitev glede točnega datuma in prizorišča mednarodnega velikega finala bo sprejeta kasneje in bo odvisna od rahljanja vladnih ukrepov v regiji.