Little Richard je znamenito skladbo Tutti Frutti posnel leta 1955, spada pa v žanr »umazanih bluesov«, torej pesmi, ki bolj ali manj dvoumno namigujejo na seks. Z njim je bil Richard obseden od zgodnjih dni in je bil zaradi seksualnih deliktov tudi nekajkrat aretiran. Sporočilo nekaj enostavnih rim je namreč zgolj: »Če se sklada, se sklada, če je preveliko, podmažeš.« Pri čemer je ven prišla celo omiljena različica, pri kateri je sodelovala najeta piska besedil. V naših krajih je bila priljubljena verzija belopoltega Pata Boona, ki je v ZDA z isto skladbo (leta 1956) dosegel celo višje mesto na lestvici od originala.

Richard je bil najbolj nora možna mešanica. Temnopolti gej oziroma biseksualec je nastopal naličen in s pompadour frizuro ter je bil sposoben vokalizacij, vključno s kriki, kakršnih ni bil sposoben nihče drug. Prve komade je snemal z ansamblom Fatsa Domina, a če so pri omenjenem glasbeniki zveneli mehko ubrano, so, kadar se je igralo za Richarda, zveneli frenetično divje. Torej do skrajnih mej nasprotujoče svoji družini, ki je bila skrajno pobožna in je rock'n'roll dojemala dobesedno kot hudičevo glasbo. Kot tak velja za prvega črnega izvajalca, ki je presegel rasne meje. Ne samo da so ga poslušali tudi belci in belke, ki so (kot prvemu znanemu) metale modrčke na oder, ampak je v 60. letih, v času Črnih panterjev, zavračal nastopanje zgolj za črno občinstvo, zato so ga ignorirale postaje, ki so vrtele izključno črno glasbo.

Richard prihaja iz malega mesta Macon v Georgii, torej s skrajnega juga ZDA, od koder so tudi Otis Redding in Allman Brothers, a se je takoj po uspehu leta 1956 preselil v Los Angeles, v isto sosesko kot svetovni boksarski prvak Joe Louis. Sredi avstralske turneje leta 1957 je oznanil, da se umika iz sekularne glasbe in da se vrača v cerkev za ministranta. Spreobrnil ga je turbulenten polet med Melbournom in Sydneyjem, na katerem je pomislil, da bo letalo strmoglavilo, pozneje pa je prebral, da je letalo, s katerim je nameraval leteti prvotno, zares končalo v oceanu. Turnejo je prekinil deset dni pred predvidenim koncem, po prihodu domov je opustil glasbo in se vpisal na teologijo.

No, alternativne razlage njegovega obrata pravijo, da se je na tak način poskusil izviti iz primeža založbe, ki je pobirala odstotek od avtorskih pravic za skladbe. Leta 1959 je postal potujoči pridigar, peti je začel zgolj gospel glasbo. Od tega leta ni dobival nobenega denarja od avtorskih pravic, kar pa je rešil pozneje, leta 1984, ko je pravno izposloval 112 milijonov dolarjev.

Zaznamovali so ga The Beatles

V religioznih vodah se je zadržal zgolj tri leta. Zaradi ekshibicionizma v študentskem naselju so ga iz šole izključili, obenem so ga leta 1962 prepričali o turneji po Angliji. Kajti za tamkajšnjo mladež, med katero so spadali tako Beatlesi kot Stonesi, je bil najbolj inspirativen ameriških glasbenik. V Anglijo se je odpravil z ansamblom, v katerem je klaviature igral tedaj 16-letni Billy Preston. Tako je Preston spoznal skupino The Beatles in postal njihov malodane peti član. Kajti ko se je Richard leta 1962 pojavil v Angliji, je Brian Epstein, tedanji menedžer Liverpoolčanov, dosegel, da so The Beatles igrali Richardu kot predskupina. Beatlesi so še pod imenom The Quarrymen leta 1957 posneli priredbo njegovega hita Long Tall Sally, leta 1964 pa še enkrat kot The Beatles.

Nasploh so Beatlesi bolj prirejali Richarda, Rolling Stonesi pa Chucka Berrya. Nemara zaradi petja, kajti predvsem Paul McCartney je zmogel peti na način Richarda, ki ga je petja tudi osebno učil. V tistih časih, na omenjeni skupni turneji seveda. »Rolling Stones so začeli z menoj, a bodo vedno večji od mene. Beatles so z menoj igrali v Hamburgu, preden so imeli ploščo, a bodo vedno večji. Jimi Hendrix, James Brown, vsi ti ljudje so začeli z menoj. Hranil sem jih, vzgojil sem jih, vendar bodo vedno pred menoj. Vendar pa je užitek biti prisoten in vzdržati test časa,« je Richard, ki ga je Elvis Presley imenoval kralj rock'n'rolla, dejal ob neki priložnosti. Jimi Hendrix je bil v letu 1964 namreč kitarist v njegovi spremljevalni skupini, a ga je Richard vrgel ven, ker je zamujal na dogodke.

Podobno kot Chuck Berry (90) in Fats Domino (89) je tudi Richard dosegel zavidljivih 87 let, pri čemer je on toliko bolj osupljiv, saj je v sedemdesetih letih za vse vrste opiatov porabil 1000 dolarjev na dan. S smrtjo Richarda je od velikanov, ki so zasnovali rock'n'roll, torej ostal živ samo še tri leta mlajši Jerry Lee Lewis.