Že nekaj časa se je ugibalo, da je prekuženost okoli 2- do 4-odstotna, nismo pa še dobro vedeli, kaj to za nas pomeni. Nič hudega ni, če niso prava osnova za sedanje rahljanje omejevalnih ukrepov, vlada, ki pogosto ignorira stroko, jih sploh ne potrebuje. Saj tudi ni počakala nanje, čeprav je ves čas oznanjala, da se bo ravnala po njih. Rosvita Pesek se je v Odmevih pogovarjala z glavnim mikrobiologom Petrovcem med drugim tudi o tem, ali so bila naša pričakovanja, da bodo zaradi nizke prekuženosti kar naenkrat vsi ukrepi odpadli in se bo naše življenje vrnilo v stare tirnice, lažna. »Da bi sama raziskava bistveno obrnila kar koli, ne more,« nam je dr. Petrovec nalil čistega vina in dodal pozitivne vidike: lahko bodo ugotavljali, ali virus kroži in ali se širi ter kje se širi.

Morda pa je za pretirana pričakovanja poskrbel ravno dr. Petrovec sam, ko je pred začetkom preiskave navdušeno prepričeval v smislu: »To bodo prvi jasno potrjeni podatki, na podlagi katerih bodo lahko pristojne institucije pripravljale ali prilagajale ukrepe za soočanje z epidemijo« in »ki bodo omogočili vsem nam boljše in lepše življenje«. Pa še nekaj. Mikrobiolog dr. Petrovec odsvetuje testiranje za 20 evrov, ti testi kažejo le imunski odgovor in ne prisotnosti virusa. Prebivalci s testiranjem samo potešijo radovednost, zapravijo denar, ker imunosti ni. Sem ga prav razumela? On že zdaj ve, da imunosti ni? Tudi začasne ne? Menim, da ne moremo vsega zreducirati na golo radovednost. Marsikoga zanima, ali je morda korono brez simptomov prebolel, ali ni pri tem okužil svojih bližnjih in ali je lahko vsaj nekaj časa brez skrbi.

Janša in vsi njegovi ministri so po izvolitvi prisegli, da bodo spoštovali ustavni red, da bodo ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. Sem spada tudi gospodarno trošenje našega denarja, kajne? O vladinem poročilu, ki so ga »frizirali« dva tedna, pa je skoraj škoda izgubljati čas. Pričakovano so z natančnostjo lepotnega kirurga spreminjali stvarnost, dokler nista ostala samo slavospev njihovemu požrtvovalnemu reševanju človeških življenj in gromozanska krivda Marjana Šarca. Poročilo bo osnova za Šarčevo kazensko odgovornost in za sprevrženo preiskovalno komisijo vladajočih strank. To je ponovno manever, kako zabrisati sledi nepravilnosti in nezakonitosti in naprtiti odgovornost (samo) drugemu, pa čeprav sta bila SMC in DeSUS tudi v prejšnji vladi. Parlamentarne komisije kljub vsemu niso tako zelo pomembne, še nobena ni prinesla kakšnih učinkov, zelo me pa skrbi za pravno državo. Janša, ki ima med korono veliko časa, je zamenjal najpomembnejše ljudi, med njimi tudi prvega policista, prvega kriminalista in vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je že začel preiskavo nabave.

Delovanje te vlade v zvezi s korono ima nekaj izrazitih značilnosti: Janša drži vse niti v rokah, vsi, tudi izdajalski ministri, so njegove marionete; odnos do državljanov, opozicije, novinarjev, zdravnikov, ustavnih sodnikov in drugih strokovnjakov je poniževalen, žaljiv in zastrašujoč; odločitve so nenačrtovane, razglašajo jih zmedeno, sprejemajo tudi ustavno sporne ukrepe; nabava zaščitne opreme vzbuja upravičen sum o korupciji; branijo se z napadom, se izgovarjajo, lažejo, relativizirajo itd. Vse skupaj vodi v avtoritarnost, strah, depresivnost, a tudi v odpor in upor.

Vlada pa je zadovoljna, kar naprej se hvali s svojo uspešnostjo, na spletno stran si lepi pisma podpore s strani katoliških organizacij in Zbora za republiko, a kritičnih nobenih. Ukrepi so »prijeli«, nihče pa ni analiziral, koliko so k temu prispevali tudi taki nesorazmerni, kot je na primer zapora v občine. Državljani smo se v zadostni meri zavedali potrebe po zaščitniškem obnašanju, zato verjamem, da bi tudi druga vlada dosegla enake rezultate, a gotovo ne bi ljudem povzročila toliko stresa in prinesla za državo toliko negativnih posledic. Predsednik Pahor, ali še vedno trdite, da gre ta vlada v pravo smer? Potem boste soodgovorni.

Polona Jamnik, Bled