»Ogorčeni smo zaradi poskusa popačenja učinka odločilnega prispevka naše države,« je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

S tem so se odzvali na sporočilo Bele hiše, ki je ta teden na Facebooku ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne med zmagovalci nad nacisti omenila le ZDA in Veliko Britanijo. »Predstavniki ZDA niso imeli poguma, da bi se poklonili vlogi Rdeče armade in sovjetskega ljudstva,« so nadaljevali in izpostavili veliko število žrtev na svoji strani, ki so umrle »v dobro vsega človeštva«.

Moskva je ob tem pozvala Washington, naj v že tako zapletenih odnosih med državama ne odpira še težave s spominom na leto 1945.

V Rusiji so v soboto obeležili dan zmage, letos zaradi pandemije covida-19 brez tradicionalne velike vojaške parade s številnimi visokimi gosti. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne pozval državljane, naj ostanejo enotni.

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. Pred tem je Nemčija 7. maja podpisala brezpogojno kapitulacijo, dan pozneje je sledil še podpis ob prisotnosti predstavnikov Rdeče armade. Na isti dan so se v prestolnicah po Evropi ogromne množice podale na ulice.