Nemška kanclerka Angela Merkel je minuli teden prižgala zeleno luč za nadaljevanje nemškega nogometnega prvenstva, ki so ga oblasti zaradi pandemije koronavirusa prekinile sredi marca. Konec tega tedna bo tako na sporedu 17 tekem prve in druge lige, vključno s sobotnim derbijem med Borussio Dortmund in Schalkejem.

Na obračunih bodo veljali strogi higienski predpisi, ki jih je vodstvo nemške lige (DFL) izdalo že v aprilu. Ti med drugim narekujejo, da se morajo vse tekme odigrati za zaprtimi vrati, na stadionu pa ne sme biti več kot 322 oseb. Prav tako bodo morale ekipe skozi tunel, ki vodi na igrišče, oditi posamično, prepovedani pa bodo tudi nekateri rituali pred začetkom obračuna, kot sta rokovanje in skupinsko fotografiranje. Nogometaši bodo morali biti sicer previdni tudi med tekmo, saj bodo lahko zadetke proslavljali le z dotikom komolcev ali nog, v poštev pa ne bo prišlo niti pljuvanje na zelenico. »Tekme bodo drugačne. Po prvem krogu bomo vsi vedeli, zakaj imamo raje tekme z gledalci. A takšen je pač okvir, v katerem moramo delovati,« je dejal izvršni direktor DFB Christian Seifert.

Čeprav je odločitev nemških oblasti pozdravil tudi prvi mož Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, pa pomisleki o smiselnosti nadaljevanja prvenstva ostajajo. V anketi, ki jo je pred dobrima dvema tednoma opravil inštitut Infratest dimap, je kar 49 odstotkov anketiranih izrazilo nestrinjanje z začetkom prvenstva, 18 odstotkov je bilo neopredeljenih, medtem ko se je z vrnitvijo nogometašev na igrišča strinjalo le 33 odstotkov vprašanih. K spremembi javnega mnenja bržkone ni pripomogel niti videoposnetek, ki ga je na facebooku objavil član Herthe iz Berlina Salomon Kalou. Na njem je razvidno, da je v slačilnici prihajalo do očitnih kršitev higienskih pravil. »Tveganje se nemudoma poveča v trenutku, ko klubi začnejo moštvene treninge in začnejo igrati tekme. Že en sam prepozno odkrit primer lahko povzroči nadaljnje okužbe. Posledično se lahko zaradi enega samega nogometaša zelo hitro znova vse zaustavi. Ravno zato je treba ukrepe še zaostriti,« je v pogovoru za Deutsche Welle opozoril generalni sekretar sindikata profesionalnih igralcev (FifPro) Jonas Baer-Hoffmann.

Zaskrbljenost razumljivo vlada tudi med nogometaši. »Za nas igralce vse skupaj niti ne predstavlja težave, a kaj, ko se nato vrnemo domov k svojim dekletom in ženam. Moje dekle je srčni bolnik, mnogi pa imajo doma otroke. Naivno bi bilo nadaljevati sezono,« je bil kritičen belgijski vezist Birger Verstraete. Bojazni člana Kölna ni težko razumeti, saj so se s koronavirusom okužili trije soigralci. Tudi zato Baer-Hoffman poudarja, da je komunikacija med vodstvom lige, klubi in igralci v tako negotovem obdobju ključnega pomena. »Nogometaši morajo razumeti vse higienske predpise, prav tako pa morajo verjeti, da bodo ti varovali njihovo zdravje.«

Kritiki so sicer prepričani, da v ozadju vladne odločitve stojijo močni lobiji, ki jim je bolj kot za zdravje nogometašev mar za finance. Ni namreč zanemarljivo, da prvi in drugi ligi v primeru predčasnega zaključka prvenstva grozi izpad v višini 300 milijonov evrov, kar bi mnoge klube pahnilo na rob obstoja. A pri DFL ostajajo neomajni, k vnovičnemu razmisleku pa jih ni prepričala niti vest, da so pri drugoligašu Dynamu iz Dresdna konec preteklega tedna okužbo s koronavirusom potrdili pri dveh igralcih. Moštvo je moralo nemudoma oditi v 14-dnevno karanteno, posledično pa ta konec tedna še ne bo smelo nadaljevati sezone.