Digitalna izvedba je organizatorjem omogočila, da so v bogat program vključili najboljše serijske podjetnike in investitorje, ki so svoja podjetja prodali korporacijam za devetmestne vsote. Konference se bo na daljavo udeležilo več kot sto govorcev in več kot tisoč udeležencev z vsega sveta.

Podpora digitalizaciji

Podim tradicionalno podpirata Mestna občina Maribor in Univerza v Mariboru, nosilec platforme Innovum, ki predstavlja vir inovacij in talentov, ki napajajo ekosistem zagonskih podjetij ob inovacijah, s katerimi uveljavljena podjetja krepijo svoj konkurenčni položaj na trgu. Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič poudarja pomen izobraževanja in prenosa znanja, sploh med mladimi. Na mariborski univerzi se zavedajo tudi vpliva digitalizacije, ki je v pičlih dveh mesecih prehitela skorajda dveletno napoved rasti za množične mednarodno obarvane dogodke, kot je Podim.

Slovenski podjetniški sklad pa s svojimi finančnimi in nefinančnimi programi podpira zagonska podjetja s potencialom hitre rasti. Direktorica mag. Maja Tomanič Vidovič se zaveda, da je državna pomoč startup podjetjem, ki so se v teh kriznih časih znašla na tankem ledu, še toliko pomembnejša. »Oblikovali smo tako imenovani startup plus program, ki vključuje celovito finančno in nefinančno podporo najbolj perspektivnim startupom na enem mestu. Dolgoročni program se bo izvajal vsaj pet let. Začeli smo ga lani in skupaj prinaša kar 30 milijonov evrov.«

Priložnost za sklepanje novih poslov

Podim je odlična osnova za sklepanje poslov, saj povezuje partnerje za sklepanje investicij in poslovnega sodelovanja ter podpira nove poslovne priložnosti v svetovnem merilu. Toni Balažič, glavni izvršni direktor Panvite in korporativni partner Podima DX, pravi, da se njihovo podjetje močno usmerja na področje sodobnih tehnologij pri pridelavi hrane, kar bo v prihodnosti zagotavljalo prehransko neodvisnost in manj obremenjujoč vpliv na okolje. Gregor Rebolj, prav tako parter Podima DX, serijski podjetnik in soinvestitor v sklad Silicon Gardens II, soglaša, da se v vsaki krizi določene karte pomešajo in da se tudi poligon spremeni, a če so podjetniki dovolj pazljivi, lahko vidijo tudi priložnosti, ki jih morajo nato pravilno izrabiti.

Tak primer je podjetje Hurra Studios oziroma Mali junaki, na lanskem Podimu razglašeno za startup leta 2019, ki je zadnjih dveh mesecih doseglo eksplozivno rast. Soustanovitelj Mic Melanšek pravi, da so krizo zajeli z veliko žlico, ker njihov poslovni model to dovoljuje. Trenutno so prisotni v sedmih državah, v kratkem se širijo še v Španijo in Avstralijo, veliko zanimanja za njihove izdelke pa je tudi v Južni Ameriki. »Tudi glede zaposlovanja se nismo ustrašili, ampak smo še bolj agresivno pristopili k iskanju strokovnih kadrov, ki jih bomo potrebovali, ko bo krize konec. Na trg pošiljamo veliko število novih knjig, komplementarnih produktov, eksperimentiramo, in to je tisto, kar nas žene naprej.«