Facebookova divizija za navidezno resničnost (VR) Oculus domnevno načrtuje novo različico samostojnih očal za navidezno resničnost oculus quest, ki so na prodajne police prvič prišla lanskega maja in sodijo med bolj zmogljiva samostojna VR-očala. Poslovni novičarski portal Bloomberg navaja izvedene vire, ki so želeli ostati anonimni in trdijo, da ima podjetje ta trenutek na mizi več možnih različic in da se za končno še niso odločili. Izid naprave je bil sprva predviden za konec tekočega leta, zaradi zamud v dobaviteljski verigi zaradi izbruha novega koronavirusa pa je prihod leta 2021 verjetnejši.

Po poročanju Bloomberga naj bi med glavnimi posodobitvami v primerjavi s trenutno različico očal oculus quest našli dvig frekvence osveževanja zaslona. Trenutni model ima zaslona, ki omogočata frekvenco 72 hercev med uživanjem v navidezni resničnosti in 60 hercev med gledanjem videovsebin. Nova očala bodo domnevno imela vsaj 90-herčno frekvenco zaslonov, v igri pa je tudi različica s frekvenco 120 hercev. Večja frekvenca osveževanja zaslona prispeva k bolj tekoči sliki in s tem izboljša uporabniško izkušnjo, je pa hkrati tudi večje breme za baterijo. Slednje pomeni, da mora uporabnik na glavi nositi večjo težo, kar izkušnjo poslabša.

Teža je še ena lastnost, ki jo želijo pri Oculusu izboljšati pri novih očalih. Trenutni oculus quest tehta 571 gramov, kar se ne sliši veliko, a še posebno ob dolgi uporabi mnogim predstavlja neprijeten napor. Nove naprave naj bi bile lažje. Tehtajo okoli 450 gramov, med testnimi različicami pa so tudi takšne, ki so od trenutnih očal manjše za 10 do 15 odstotkov. Pri podjetju se igrajo tudi z možnostjo menjave blaga ob strani očal in zamenjavo s plastiko. Poleg tega razmišljajo o novih materialih za gumijaste trakce z ježki za pričvrstitev naprave na glavo. Cilj je najti bolj elastične opcije.

Očala ohranjajo štiri kamere, ki jih najdemo že na trenutnem questu, in skrbijo za »šest stopinj svobode« oziroma sledenje pogledu ter gibanju po prostoru. Nekateri testni modeli imajo fizični mehanizem za uravnavanje razdalje med zaslonoma, ki omogoča poravnavo slike s posameznikovo lego oči. Hkrati se vrača podpora za oculus link, ki omogoča priklop očal na računalnik za še izboljšano izkušnjo. Za nameček je v delu tudi prenovljena krmilna ročka, ki bo delovala tudi z obstoječim oculusom questom.