Microsoft je minulo sredo predstavil najnovejša primerka svojih prenosnikov in tablic surface. Surface book 3 je hibridni prenosnik, ki bo ob visoki ceni opremljen z zelo zmogljivimi komponentami, surface go 2 pa je tablica, ki se zmore pretvarjati, da je prenosnik, in ima relativno dostopno ceno.

Surface book 3

prejšnje razlikuje predvsem po komponentah v notranjosti. Na izbiro sta napravi z diagonalo zaslona 34,29 centimetra (13,5 palca) in 38,1 centimetra (15 palcev), tudi tokrat pa se zaslon lahko odklopi od tipkovnice, da ga uporabljamo kot tablico.

Pod ohišjem najdemo učinkovita Intelova procesorja 10. generacije in 10-nanometrsko ice lake arhitekturo. Kupci manjše različice prenosnika bodo lahko izbirali med štirijedrnima procesorjema core i5-1035G7 in core i7-1065G7. Večja različica, z 39,1-centimetrskim zaslonom, bo imela že v izhodišču zmogljivejšega core i7-1065G7.

Osnovna različica manjšega prenosnika z 8 GB delovnega spomina in core i5 procesorjem bo premogla zgolj integrirano grafično kartico intel iris plus, kar bo predvsem za pisarniško delo. Za kaj več bo treba odšteti dodatne denarce. Nadgrajena različica malega prenosnika pride z Nvidiino kartico geforce gtx 1650 max-q. Velik prenosnik ima medtem že v izhodišču geforce gtx 1660 ti max-q. S to bo mogoče igrati kar nekaj iger pri ločljivosti 1080p in s 60 sličicami na sekundo, ne gre pa za grafične kartice višjega razreda. Sicer obstaja tudi različica prenosnika z grafično kartico quadro rtx 3000 max-q, vendar bo ta na voljo zgolj za poslovne stranke.

Pogrešamo tudi vhod za thunderbolt 3 priključek, kar pomeni, da surface book 3 ni najbolj prilagojen na prihodnost. Že na kratki rok pa odsotnost tega vhoda pomeni, da naprav ne bo mogoče nadgrajevati z zunanjimi grafičnimi karticami. Baterija naj bi pri manjši različici zdržala 15 ur in pol, pri večji pa celo dve uri več.

Naprave bodo v Evropi uradno začeli prodajati 21. maja. Najcenejša različica, z integrirano grafično kartico, pride okoli 1800 evrov, najcenejša različica velikega prenosnika pa okoli 2600 evrov. Najdražja potrošniška različica velikega prenosnika z 1 TB prostora za shranjevanje in 32 GB delovnega spomina pa stane že okoli 3350 evrov.

Surface go 2

Tablica surface go 2 bo verjetno prepričala predvsem uporabnike, ki želijo izredno prenosno izkušnjo operacijskega sistema windows, niso pa zahtevni glede zmogljivosti naprave. Pod ohišjem najdemo dvojedrni procesor intel pentium gold 4425Y. To bo dovolj za pisanje in brskanje po spletu, veliko več pa spet ne. Z doplačilom lahko tablico opremite z nekoliko zmogljivejšim procesorjem intel core m3, a tudi ta ne bo premikal gor. Osnovnih 4 GB delovnega spomina lahko nadgradite na 8 GB, prostora za shranjevanje pa z enako skromnih 64 GB na še vedno precej skromnih 128 GB. V primerjavi s prejšnjo različico se je zmogljivost baterije domnevno povečala za eno uro in znaša 10 ur. Tudi pri surface go 2 boste zaman iskali thunderbolt 3 vhod, so pa nekoliko zmanjšali obrobe zaslona v primerjavi s prvo različico. Velikost dvojke tako ostaja nespremenjena, zaslon pa ima novem diagonalo 26,67 centimetra (10,5 palca).

Potrošniki bodo za nameček napravo prejeli z okrnjeno različico operacijskega sistema windows 10 v načinu s. To pomeni, da bodo izhodiščno lahko uporabljali zgolj aplikacije iz Microsoftove trgovine aplikacij. Za kaj več bodo morali ročno nadgraditi različico v polno verzijo windowsov 10. Relativno cenovno ugodnost pa kazi dejstvo, da je treba tipkovnico dokupiti. Brez nje najbolj osnovna naprava surface go 2 stane 459 evrov, z njo pa še dodatnih 130 evrov. V Evropi bo surface go 2 v redni prodaji od 12. maja.

Kaj pa surface neo?

Microsoft je za letos napovedal dve drzni novi napravi surface neo in surface duo. Pri prvem gre za tablico z dvema zaslonoma, drugi pa je preklopni mobilnik z dvema zaslonoma. Surface neo je bil predviden za letošnjo jesen, prišel pa naj bi z lastnim operacijskim sistemom windows x. Žal Microsoftu lanske napovedi ne bo uspelo uresničiti. Prodajo nea so prestavili vsaj do prihodnjega leta, vzrok pa naj bi bil prav operacijski sistem. Slednji očitno potrebuje še nekaj piljenja in je trenutno v fazi odpravljanja težav pri uporabi z enim zaslonom. Mobilnik surface duo je predviden z operacijskim sistemom android, zato težave z windows x na njegov izid ne bi smele imeti vliva.