Sončno soboto po sprostitvi strogih ukrepov proti epidemiji je skupina tujih študentov, ki so v Sloveniji na študijski izmenjavi, izkoristila za izlet na Bovško. Končal se je tragično, saj Poljaka, ki mu je nesrečno zdrsnilo prek skal, še vedno iščejo.

Peterica, med katero so bili po neuradnih podatkih poleg 23-letnega Poljaka tudi dve Finki in Slovenec, je malo po 14. uri peš krenila iz vasi Soča po Soški poti proti Lepeni. Čez tri ure so po levem bregu Soče prispeli v bližino Velikih soških korit, naravne znamenitosti, ki jo je reka v dolini Lepene ustvarila na dolžini približno 750 metrov. Poljski študent je s pešpoti stopil nekoliko nižje do roba skale nad kanjon reke Soče.

Vse zaradi fotografije?

Po naših neuradnih informacijah naj bi ga prijatelji želeli fotografirati, takrat pa mu je spodrsnilo. Prek sklanega previsa je padel v korita reke. Prijatelji naj bi ga približno 70 metrov še spremljali, kako je plaval po kanjonu, nato pa se je za njim zgubila vsaka sled. Kljub njihovemu takojšnjemu klicu na številko 112 so ga številni reševalci zaman iskali vse do trde teme. »Začela se je iskalna akcija in poleg bovških policistov so bili na kraj dogodka napoteni tudi pripadniki GRS Bovec in gasilci PGD Bovec. Skupno ga je iskalo več kot 30 ljudi. Policisti in reševalci so pregledali območje od kraja padca v reko do brvi v kraju, imenovanem Podklanec pri vasi Soča,« je pojasnil Dean Božnik iz policijske uprave Nova Gorica. Poveljnik bovških prostovoljnih gasilcev Davor Gašperčič je povedal, da je iskalna akcija zahtevna, v njej je v soboto sodelovalo 23 njihovih gasilcev, danes šest. »Gasilci smo v soboto pregledali pet točk. To so soška korita, kanjon, ki v globino meri med 10 in 15 metri. Vse smo delali na vrveh. Gasilca smo po vrvi spustili v kanjon, kjer je pregledal del struge, ga dvignili in spet spustili v kanjon nekaj metrov naprej,« je pojasnil.

Pomagali so si z brezpilotnikom

Iskanju so se danes pridružili še pripadniki novogoriške gorske policijske enote in specialne enote generalne policijske uprave, območje so pregledovali tudi s pomočjo brezpilotnega zrakoplova. Približno 300 metrov nižje od Poljakovega padca v vodo so doslej po naših informacijah našli le kos njegovih oblačil.

Podobna iskalna akcija je bovške reševalce in policiste zaposlovala pred slabim letom dni. Tudi takrat so v strugi deroče Koritnice iskali 23-letnega tujca. Truplo Britanca, ki se je k vodi odpravil iskat izgubljeni telefon, so našli šele po šestih dneh iskanja.