Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v nagovoru narodu dejal, da tragedija vojne ni primerljiva z nobenimi težavami današnjega časa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lukašenko, ki nekdanjo sovjetsko republiko s trdo roko vodi že več kot četrt stoletja, zavrača pretirano paniko zaradi pandemije koronavirusa in spodbuja državljane, naj živijo kot običajno.

Na paradi je sodelovalo okoli 3000 pripadnikov oboroženih sil, več deset vojaških letal in več kot 150 vojaških vozil, med njimi tudi tank T-34 iz druge svetovne vojne.

Sovjetska zveza je med drugo svetovno vojno utrpela velike izgube, umrlo je več deset milijonov ljudi. Zato zmaga nad nacistično Nemčijo v Belorusiji in sosednji Rusiji ostaja pomemben vir nacionalnega ponosa.

"Ta praznik je za nas svet. Tragedija beloruskega naroda, ki je nosil velikansko breme izgub in uničenja najbolj krute vojne 20. stoletja, je neprimerljiva z nobenimi težavami današnjega časa," je poudaril Lukašenko. "Ne moremo niti pomisliti, da bi izdali tradicijo, ki že 75 let slavi zgodovino velikih dejanj zmagovalcev," je dodal.