"Najprej zahvala za odprtje športnih dejavnosti, vendar bi v športnem žargonu povedal, da so ukrepi, ki so bili napisani in predlagani kot možnost za začetek treniranja, nezadostni. Zakaj to govorim? Predvsem zaradi tega, ker so športi zelo različni. Imamo 71 panožnih športnih zvez in 309 disciplin. To dati na neki skupen imenovalec z nekimi splošnimi navodili, ki so bila kot strokovno dana v eter, enostavno ne bo šlo na ta način, kot je zdaj napisano," je dejal Gabrovec, ki se nadeja konkretne vladne pomoči športu.

Predsednik krovne slovenske športne organizacije pričakuje, da bo vlada v tretjem protikoronskem svežnju namenila še več rešitev za šport. V nacionalnem olimpijskem komiteju predlagajo, da bi vlada s spremembo zakona o posebnih igrah na srečo približno 18 milijonov evrov, ki so že na voljo, prerazporedila za šport in ga tako rešila.

"Če se samo ta denar prerazporedi društvom in klubom na državni in lokalni ravni, potem smo nad vodo," je povedal Gabrovec.

Nekoč odlični napadalec, zdaj selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let, Primož Gliha je v pogovoru za današnjo izdajo Dela pozval državo k sprostitvi ukrepov za treninge športnikov in začetek tekmovanj.

"Če lahko delajo v tovarnah, ne vidim razloga, zakaj mi ne bi mogli trenirati in igrati tekem. To je populizem, ki lahko pomeni propad več nogometnih klubov in bi zagotovo prizadel 50.000 fantov in punc, ki pri nas igrajo nogomet," je prepričan Gliha.

Gliha je tudi prepričan, da bi slovenski politiki lahko bolje izkoristili dejstvo, da je predsednik Evropske nogometne zveze Slovenec. "Namesto da bi naši politiki izkoristili, da imamo predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki lahko odpira vrata kjerkoli na svetu, mu zavidajo in skušajo dokazati, da so pomembnejši od njega. To je v resnici sramotno."

"Mnogim po svetu gre v nos, da je nogomet tako uspešna športna in gospodarska panoga, zadevo hočejo predstaviti v napačnem kontekstu. O športnih dogodkih vselej odloča oblast v posamezni državi, ne športne organizacije. Tudi pri nas je oblast prepovedala gledalce v Planici in Kranjski Gori, tega niso storili prireditelji," je dodal.

Selektor selekcije mlajših članov pričakuje, da bodo septembra začeli igrati prijateljske tekme.