Slovenski reprezentanci do 21 so zaradi prekinitve v nogometu, ki je posledica pandemije koronavirusa, odpadle tekme proti Srbiji in Norveški , prav tako pa so ostali brez tradicionalnega junijskega turnirja v Kijevu. Njen selektor Primož Gliha v tem vseeno ne vidi pretiranih težav. »Morda v obdobju brez tekem ne bomo veliko izgubili, lahko je bil to božji dar, ki so ga lahko najbolj ambiciozni unovčili za nogometni razvoj. Odvisno od zornega kota gledanja na ta izziv,« je v intervjuju za Delo povedal Gliha, a dodal: »V času neigranja lahko nastane tudi težava: igralci, ki so tehnično slabše podkovani, izgubijo največ. To se je denimo pokazalo tudi v bivši državi SFRJ, ko smo šli za leto dni k vojakom.«

Zadnja dva meseca je sicer izkoristil predvsem za proučevanje trendov, ki so jih postavili najboljši v tej sezoni, prav tako pa je pogledoval tudi v zgodovino zmagovitih nogometnih konceptov, saj je, kot pravi, »z njimi kot z modo: krog se obrne na vsakih dvajset let. Danes je vnovič moderno nekaj, kar je bilo »in« tedaj, ko smo bili mi stari 18, 19 let.«

V teh dneh ga je razveselilo, da je delno oživel tudi slovenski nogomet, saj so klubi pričeli s treningi, vseeno pa težko razume, zakaj delavci v tovarnah lahko delajo, medtem ko je nogometašem prepovedano trenirati. »To je čisti populizem, ki lahko pomeni propad več nogometnih klubov in bi zagotovo prizadel 50.000 fantov in punc, ki pri nas igrajo nogomet. Ne pozabite, da je to naša eksistenca, kot je za nekoga drugega neko drugo delo,« meni Gliha.

Nekdanji slovenski reprezentant se je v nadaljevanju sicer obregnil tudi ob izjavo slovenskega premierja Janeza Janšo, ki je pred časom omenil nogometne tekme v Italiji in Španiji, ki da naj bi povzročile hitrejše širjenje koronavirusa. »Gre za nesmiselno izjavo, ki se ji smejijo povsod po Evropi. Ko je bila tekma med Atalanto in Valencio v Milanu, sta bila v Italiji natanko dva obolela. Nobene pandemije ni bilo. Če bi bila, bi o usodi takšnih tekem tako ali tako odločala italijanska vlada, ne Uefa. Gre za cenen populizem, ki je zelo škodljiv,« je prepričan Gliha.

»Namesto da bi naši politiki izkoristili, da imamo predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki lahko odpira vrata kjerkoli na svetu, mu zavidajo in skušajo dokazati, da so pomembnejši od njega. To je v resnici sramotno,« je v intervjuju za Delo še zatrdil nogometni selektor.