Zaradi številnih omejitev javnega in gospodarskega življenja ter zbiranja v skoraj vseh državah po Evropi so včerajšnje slovesnosti ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne potekale v zelo skromnem obsegu. V Nemčiji je bil dan, ko je nacistični režim brezpogojno kapituliral, včeraj prvič dela prost, osamljena pa sta ga zaznamovala predsednik države Frank-Walter Steinmeier in kanclerka Angela Merkel poldrugi meter drug od drugega pred neoklasicističnim portalom Neue Wache, ki v Berlinu predstavlja osrednji nemški spomenik žrtvam vojne in diktatur.

»Morda nas tale osamljenost vrača v 8. maj 1945, ker so bili tedaj Nemci dejansko sami… vojaško, politično in gospodarsko poraženi ter moralno zdrobljeni,« je v nagovoru razmišljal Steinmeier, ki je poudaril, da so bila potrebna leta, celo desetletja za proces denacifikacije Nemčije in za njeno vrnitev v skupnost narodov. Nemški predsednik se je za priložnost, da se je njegova država znova zgradila od začetka, zahvalil vsem, ki so preživeli nemške zločine, in njihovim potomcem ter opozoril, da moramo biti budni zaradi skušnjav novega nacionalizma in mamljivosti avtoritarizma, ki je »staro zlo v novi preobleki«.

V Veliki Britaniji so se z dvema minutama molka spomnili žrtev vojne, kraljica Elizabeta pa je z vnaprej posnetim govorom sinoči nagovorila sodržavljane po televiziji BBC. London, Cardiff, Edinburg in Belfast so paradno preletela letala, princ Charles in njegova žena Camilla sta položila venec k vojaškemu spomeniku pri škotskem Balmoralu. Premier Boris Johnson se je dotaknil aktualne pandemije, ko je dejal, da zahteva »enakega duha in prizadevanje«, kakršna so Britanci izkazali med drugo svetovno vojno.

Lukašenko vztraja pri paradi

Z le nekaj častniki in sodelavci je francoski predsednik Emmanuel Macron položil venca k spomenikoma neznanemu junaku pri pariškem slavoloku zmage in francoskemu voditelju Charlesu de Gaulllu na Place Clemenceau. V Franciji so se zvrstila še številna druga praznovanja, a brez večjih zbiranj, ki ostajajo prepovedana.

Rusija, ki je v drugi svetovni vojni plačala največji krvni davek, dan zmage slavi danes, a brez običajne vojaške parade in le s predvidenim preletom letal nad Moskvo. Pri današnji paradi pa vztraja beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. V Sloveniji je s skromno slovesnostjo ob udeležbi veleposlanikov iz zavezniških ZDA, Rusije, Francije in Velike Britanije obletnico zaznamoval predsednik Borut Pahor s polaganjem vencev k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na ljubljanskem Kongresnem trgu.