Z začetkom epidemije je namreč vlada posegla v izvajanje dejavnosti v zdravstvu. Odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Odredba, ko jo je danes dopisno sprejela vlada, pa določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh - primarni, sekundarni in terciarni - zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal.

Vse ostale osebe se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19.

Novosti:

-Skupno število umrlih s covidom-19 z eno novo smrtjo v četrtek doseglo 100, ena nova potrjena okužba z novim koronavirusom

Beovićeva: Kljub ugodnim trendom okužb verjetno še vedno skriti žepi okuženih z novim koronavirusom

V Sloveniji so kljub ugodnim epidemiološkim trendom verjetno »skriti žepi« okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila, je danes povedala infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Zato je naklonjena postopnem sproščanju ukrepov, katerih učinki se kažejo z zamikom. Po njenih besedah smo tako trenutno v testnem obdobju, ko moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo omejitev države.

Če se bo tudi v prihodnje nadaljevalo nizko število novodokazanih okužb, bi lahko v naslednjem koraku sproščanja ukrepov omogočili zbiranje in združevanje večjega števila ljudi, je povedala. Po njenih navedbah bi v naslednji fazi lahko tudi ponovno odprli trgovske centre. Sicer pa je potrdila, da je videla pripravljen odlok za ponoven začetek delovanja zobozdravstva, medtem ko s podrobnostmi ni seznanjena.

Černač: Prerazporejena evropska sredstva za zdravstvo, trg dela, likvidnost in izobraževanje

Slovenija bo prerazporejena evropska sredstva, kar omogočajo ukrepi EU za blaženje posledic krize zaradi koronavirusa, po besedah kohezijskega ministra Zvonka Černača namenila za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva, trga dela, razvoja in izobraževanja. »Zagotovili smo podlage za prerazporeditev 280 milijonov evrov,« je dejal.