Potem ko se je državno prvenstvo v odbojki zaradi pandemije koronavirusa končalo predčasno in s slavjem ACH Volleyja v moški ter Calcit Volleyja v ženski konkurenci, se je predsedstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) odločilo za korenite spremembe tekmovalnega sistema. Te prinašajo nemalo novosti, a je po besedah sekretarja tekmovanja pri OZS Branka Mačka sistem zdaj enostavnejši in lažje razumljiv. Predvsem zaradi ukinitve modre skupine za prvaka in zelene za obstanek, ki se tako po dolgih letih poslavljata. Namesto tega se bo igral samo redni del, a ne več po dvokrožnem, temveč trikrožnem sistemu, nato bo nemudoma sledila končnica, kjer se bo po prvič igrala tudi osmina finala.

»Odziv klubov je večinoma zelo pozitiven. Sistem je zdaj bolj enostaven, saj ni več modre in zelene skupine, zaradi česar je prihajalo do zmede, kdo s kom igra. Zdaj imamo preprost trikrožni sistem in končnico, kar je precej lažje razumeti,« je prepričan Branko Maček. Ob tem dodaja, da je novost tudi uvedba lige 1A in 1B pri moških. Omenjeni sistem je že poznan pri ženskem prvoligaškem tekmovanju, pri čemer bodo pri dekletih v ligi 1B v novi sezoni izjemoma še spremljali deset ekip, v sezoni 2021/2022 pa se bo število ekip zmanjšalo na osem. »Sistem je sestavljen tako, da zaradi letošnjega predčasnega zaključka prvenstva ni bil oškodovan pravzaprav nihče. Prav tako pa bosta teoretično naslov prvaka lahko osvojili tudi najboljši ekipi iz lige 1B, ki se bosta uvrstili v končnico. Sicer teoretično, a nikoli se ne ve,« obrazloži sekretar tekmovanja in dodaja, da je tekmovalni sistem sprejet za prihodnji dve sezoni, a bo zelo verjetno ostal v veljavi mnogo dlje.

Novost je tudi ta, da bodo morali vsi prvoligaši, tudi tisti, ki bodo tekmovali na mednarodnih tekmovanjih, na prvenstvu nastopati od začetka, kar je, kot priznava Maček, povzročilo nekaj nejevolje v vrstah najboljših. »Lahko rečem, da klubi s to odločitvijo niso bili najzadovoljnejši. A po drugi strani imamo tudi odbojkarice Maribora, ki so lani nastopale tako v Evropi, na srednjeevropskem tekmovanju kot tudi na prvenstvu in so bile zelo zadovoljne. Z dobro organizacijo se da vse urediti,« trdi Maček. Ob tem še pristavi, da prenatrpan urnik za klube, ki bodo Slovenijo zastopali na evropskih tekmovanjih, vsaj letos najverjetneje ne bi smel predstavljal težav, saj je vse bolj verjetno, da bo prihodnja sezona minila brez srednjeevropske lige. »Moje osebno mnenje je, da srednjeevropskega prvenstva sploh ne bo. Letos imamo veliko težav s koronavirusom. Evropska odbojkarska zveza je podaljšala prijave za evropske pokale do 1. avgusta, klubi pa se za srednjeevropsko ligo ne morejo prijaviti, če se ne prijavijo na evropske pokale. Do 10. avgusta tako sploh ne bo jasno, kdo bo sodeloval na tekmovanju, zato dvomim, da bo organizatorjem tekmovanje uspelo izpeljati,« meni sekretar tekmovanj.