Potem ko sta v ponedeljek kot prva v ligi ABA spet začela trenirati Partizan in Cibona, sta od srede v pogonu tudi Mornar in Budućnost. Jasno, v strogih okvirih, ki so jih predpisale vlade tamkajšnjih držav in samo z domačimi igralci. Tujci se bodo, če se bodo, na delo začeli vračati, ko bodo znane usode tekmovanj. Naslednja na vrsti v regiji bo očitno Crvena zvezda. Njeni igralci, člani strokovnega štaba, vodstva kluba, prvi človek Nebojša Čović, igralci mlajših kategorij in preostali člani kluba so namreč danes opravili testiranje na koronavirus, lažje treninge pa naj bi začeli v ponedeljek.

Vse tekme v enem mestu?

Čeprav se torej košarkarski klubi v ligi ABA počasi vračajo na delo, se še vedno ne ve, ali se bo tekmovanje sploh nadaljevalo. »Jasno je, da si vsi igralci, kot tudi mi, želijo, da se sezona konča na parketu. S tem so se strinjali tudi vsi klubi na nedavnem sestanku. A po drugi strani je tudi ogromno razlogov, ki govorijo proti temu,« je svoje videnje podal predsednik lige ABA in predsednik Cibone Domagoj Čavlović. Kot smo zapisali že večkrat, bo jadransko tekmovanje čakalo odločitev evrolige, ki jo bodo sprejeli 24. maja, nato pa bo tudi samo naredilo uradne zaključke.

»Dejstvo je, da se države v regiji počasi postavljajo na noge in da se ukrepi rahljajo. A ni nujno, da je to kakršen koli znak. Videti moramo, kako se bo razvijala situacija s pandemijo koronavirusa. Počakati moramo tudi evroligo. Za zdaj nihče ne ve, kaj bo storila. Vedeti morate, da ni lahko sprejemati odločitev v takšni situaciji. Še posebno ne glede vprašanja o igralcih iz tujine. Ali bodo morali v karanteno in za koliko časa? Kako jih testirati? Številna vprašanja so odprta in upam, da bomo na njih kmalu dobili odgovore,« je še povedal Čavlović, ki ni izključil niti možnosti, da bi se vse preostale tekme sezone igrale v enem mestu in eni dvorani.

Čović ni optimist

Ena od težav, na katere so mnogi opozarjali že pred časom, je tudi neenakopravnost pogojev za trening. To se kaže že v začetni fazi, ko se nekateri klubi hitreje vračajo v trenažni proces kot drugi, hkrati pa je določenim že na uvodu dovoljeno več. Partizan tako treninge izvaja na prostem, Cibona pa v dvorani, a tako, da na vsakem košu sočasno lahko vadi zgolj en igralec. Drugače je v Črni gori. Budućnost je denimo že na prvem treningu vadila pod vodstvom glavnega trenerja Petra Mijovića, igralci pa so bili razdeljeni v dve skupini po šest. Tudi košarkarji Mornarja so lahko skupinsko trenirali v fitnesu. »Nadejam se, da bodo treningi v teh dneh potekali, kot morajo, in da bo vlada Črne gore kmalu še dodatno ublažila ukrepe. Budućnost je pripravljena na nadaljevanje sezone v ligi ABA. Situacija v Črni gori kot regiji se je občutno popravila in imamo vse pogoje, da se tekmovanje nadaljuje,« pravi športni direktor Budućnosti Gavrilo Pajović.

Drugačnega mnenja je prvi človek Crvene zvezde Nebojša Čović, ki si prav tako želi, da bi prvaka v ligi ABA določil parket, a ni prepričan, da je to realen scenarij. »Vse aktivnosti smo prekinili 11. marca, ko smo bili v Madridu. Takrat bi morali v evroligi igrati z Realom, a na srečo nismo. Pokazalo se je namreč, da je bilo pet igralcev španskega moštva okuženih s koronavirusom. Vsi košarkarji našega kluba so nato 28 dni preživeli v karanteni,« je povedal Nebojša Čović. V navodilih vlade Srbije piše, da morajo igralci v ekipnih športih med seboj držati razdaljo dveh metrov, zato mu ni jasno, kako bi lahko moštvo normalno treniralo. »Takšna distanca je v košarki, nogometu in rokometu nemogoča. Veliko je odprtih vprašanj. Stroka pravi, da se virus prenaša z aerosoli. Veste, kako prši na vse strani, ko so igralci v 'duelih'? Nismo pa niti še dobili odgovora, ali se virus prenaša prek znoja. Potem sta tu še vprašanje, kako vrniti tuje košarkarje, in dejstvo, da so pogoji za delo v vsaki državi drugačni. Ne vem, ali je realno, da košarkarske sezone po Evropi dobijo epilog na parketu,« je zaključil Čović.