Vojaško letalo je strmoglavilo pri vasi Biljani Donji blizu Zadra, so poročali lokalni zadrski mediji. Diadora TV je na svojem facebooku objavila tudi fotografijo repa strmoglavljenega letala, na katerem je videti označbe hrvaške vojske in številko 403. Preiskava o vzrokih nesreče poteka.

Načelnik glavnega štaba hrvaških oboroženih sil admiral Robert Hranj je dejal, da so po prihodu reševalcev na kraj nesreče ugotovili, da sta umrla nadporočnik Marko Novković in poročnik Luka Jagatić. Povedal je, da vzroki za strmoglavljenje letala niso še znani ter da bodo ustanovili dve preiskovalni komisiji.

Na novinarski konferenci so pojasnili, da je bil Novković izkušen pilot z več kot 800 urami letenja. Bil je tudi član akrobatske vojaške letalske skupine Krila oluje (Krila nevihte). Za Jagatića so dejali, da je bil eden najboljših kadetov, ki je prve polete opravil marca letos. Med urjenjem je opravil tudi samostojne polete.

Letalo zlin 242-l je strmoglavilo pol ure po vzletu iz vojaške baze v Zemuniku. Letalo je bilo v sestavi hrvaške vojske od leta 2007. Pokazalo se je kot izjemno varno, so dejali med drugim.

Krstičević je poudaril, da je današnja nesreča velikanska izguba za hrvaško vojsko. Potem je povedal, da današnjim dnem odstopa s položajev v vladi.

Gre za še eno tragično nesrečo v vrstah hrvaškega letalstva, potem ko sta januarja pri otoku Zlarinu blizu Šibenika umrla pilota vojaškega helikopterja kiowa warrior OH-58 D. Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino.

Tako kot nesrečno šolsko vojaško letali zlin kot januarja ponesrečeni helikopter kiowa warrior sta poletela iz oporišča Zemunik.

Odstopil hrvaški minister za obrambo Krstičević

Zaradi dogodka je podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević danes odstopil s položaja. Krstičević je svojo odločitev objavil na novinarski konferenci v vojaškem letalskem oporišču Zemunik v Zadru.

Krstičević je povedal, da je današnja nesreča velika izguba za hrvaško vojsko ter dodal, da ne bo več obrambni minister. Spomnil je, da je hrvaško vojaško letalstvo letos izgubilo že dva pilota helikopterjev, ki sta se ponesrečila v strmoglavljenju helikopterja kiowa warrior med urjenjem nedaleč otoka Zlarina pri Šibeniku.