Vodja Likuda Netanjahu in vodja Modre in bele stranke Ganc sta prejšnji mesec podpisala dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. S tem so končali najdaljšo politično krizo v zgodovini države, ko zadnje tri volitve niso podale očitnega zmagovalca. Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, nato pa Ganc od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

Peticija: Korupcije obtoženi Netanjahu ne bi smel oblikovati vlade

Dogovor pa je sprožil ogorčenje in peticijo, da Netanjahu, ki je obtožen korupcije, ne bi smel oblikovati vlade.

Vrhovno sodišče pa je odločilo, da ni pravne podlage, s katero bi lahko preprečili oblikovanje vlade, ki jo vodi Netanjahu. Po odločitvi sodišča so iz Likuda ter Modre in bele stranke sporočili, da bo nova vlada zaprisegla 13. maja.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle premierja.

Sojenje Netanjahuju zaradi korupcije so sredi marca preložili zaradi pandemije novega koronavirusa, nadaljevalo pa naj bi se 24. maja. Netanjahu je obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača.