Novosti:

-V Sloveniji ob 1055 testiranjih ena nova okužba s koronavirusom, brez smrtnih žrtev covida-19

-Kacin: EU z izdatnejšo pomočjo za zahodni Balkan

-Počivalšek: Odprtje meje s Hrvaško bo potekalo v dveh korakih, lastniki parcel in čolnov bodo imeli omogočen dostop v drugi polovici maja

-Vrtovec: Javni prevoz še ne bo tak, kot pred koronakrizo

-Vrtovec: Vstop na vozilo samo skozi zadnja vrata

-Vrtovec: Voznik mora biti fizično ločen od potnikov, vsa dodatna oprema mora biti houmulugirana

Novinarsko konferenco si lahko ogledate na spodnji povezavi.

V Sloveniji ena nova okužba s koronavirusom, število umrlih s covidom-19 ostaja 99

V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih s covidom-19 je ostalo pri 99, je sporočila vlada. Doslej so opravili skupno 59.978 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1449 pozitivnimi je 639 moških in 810 žensk.

Počivalšek: Dejstva o nabavi opreme v vladnem poročilu, za razpravo bo še veliko priložnosti

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek danes ni želel podrobneje pojasnjevati vloge gospodarskega ministrstva pri poslih z zaščitno opremo. Dejal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji.

Počivalšek je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se je Slovenija uspešno spopadla z epidemijo novega koronavirusa. Nabavila je zadostno količino zaščitne opreme, kar dokazuje tudi poročilo na več kot 80 straneh, ki ga je sprejela vlada. V njem so po besedah ministra navedeni dejstva in dokazi, ki jih je predložilo šest resornih ministrstev.

Poročilo bo v petek obravnaval odbor DZ za gospodarstvo, predvidoma prihodnji teden bo potekala še razprava v DZ, na kateri bodo sprejeti določeni sklepi. Zadevo preiskujeta Nacionalni preiskovalni urad in računsko sodišče, poteka notranja preiskava, v DZ sta vloženi zahtevi za dve preiskovalni komisiji na to temo, je navedel Počivalšek.

Poleg tega je opozicija zoper ministra vložila interpelacijo, na kateri bodo imeli po njegovih besedah možnost in čas celostno obravnavati to tematiko. »Zato ocenjujem, da ponavljanje že nekajkrat predstavljenih dejstev v tem trenutku nima smisla, saj imajo vsi tisti, ki jih zanima resnica, na voljo vse relevantne informacije,« je dejal.

Tisti, ki trdijo, da je vladno poročilo zavajajoče, pa morajo po ministrovih besedah to dokazati. »Mi stojimo za poročilom, ki ga je vlada sprejela,« je zatrdil.

Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. »Država bo turizmu pomagala zato, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način,« je dejal minister Zdravko Počivalšek.

Ukrepi iz prvega in drugega paketa protikoronske pomoči so primerni tudi za turistično panogo. »A potrebni so ukrepi, ki bodo turizmu omogočili ne le preživetja, temveč prestrukturiranje in razvoj nove ponudbe,« je na današnji novinarski konferenci dejal gospodarski minister. Dodal je, da s tem država sporoča, da "turizem ostaja prioriteta tudi po krizi".

V tretjem paketu pomoči bo ob ukrepu možnosti skrajšanega delovnega časa država pokrila določen odstotek plače delavca, s čimer bodo omogočili bolj fleksibilno vračanje na delo s čakanja na delo. Ukrepe iz prvega in drugega paketa pomoči bodo podaljšali za štiri mesece oz. do konca leta, s čimer bodo omogočili postopen zagon delovanja turističnih podjetij.

Na voljo bodo tudi likvidnostne pomoči za preživetje podjetij. Za mikro, mala in del srednje velika podjetja bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti, je naštel Počivalšek.

»Želimo ohraniti delovna mesta v turizmu, zadržati kakovostne kadre in manjšim ponudnikom pomagati preživeti mrtvi del turističnega leta,« je poudaril. S tem želimo premostiti letošnje leto, ki bo najtežje. Za prihodnje leto je napovedano gospodarsko okrevanje, a nekateri ocenjujejo, da bo to v turizmu trajalo do pet let, je izpostavil.

Čeprav so danes po spletu zaokrožili predlagani datumi za odpiranje posameznih turističnih obratov in dejavnosti, po katerih bi nekatere začele obratovati sredi meseca, nekatere pa v začetku junija oz. julija, je Počivalšek dejal, da je za to, ali bodo datumi zares držali ali ne, še prezgodaj. »To so okvirni datumi, treba jih še preučiti, zato so nekateri bolj verjetni, drugi manj,« je dejal.

Navodila obnašanja turistov in ponudnikov turističnih storitev oz. koronski standardi so po njegovih besedah namreč v zaključni fazi. »Skupaj z inštitutom za javno zdravje pripravljamo življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito turistov in zaposlenih in ki bodo dopuščali, da bodo turistične dejavnosti sploh izvedljive,« je zagotovil in napovedal, da jih bodo širši javnosti predstavili v kratkem.

Ob ponovnem zagonu javnega potniškega prometa vrsta zaščitnih ukrepov

Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo veljali številni zaščitni ukrepi, tako za voznika kot potnike. Voznike bodo pred okužbo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti.

Ponoven zagon javnega potniškega prometa, ki je obstal 16. marca, omogoča uspešno obvladovanje epidemije novega koronavirusa, je danes na vladni novinarski konferenci pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vendar pa epidemije še nismo premagali, prav tako še ni prišlo do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19. »Zato bo treba pri uporabi javnega potniškega prometa upoštevati navodila zdravstvene stroke,« je opozoril.

Od ponedeljka se bo zato javni potniški promet izvajal drugače kot pred epidemijo. Voznike avtobusov bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade, dokler s temi ne bodo opremili vseh avtobusov, pa bodo potniki v vozilo vstopali le na zadnjih vratih. »Tako se bo preprečilo stik voznika in potnikov,« je pojasnil Vrtovec.

Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu, minister pa jim to svetuje tudi ob izstopu. Prav tako boo morali nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku.

Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti. V železniškem prometu pa Vrtovec priporoča nakup vozovnice preko avtomatov ali spleta.

Ker je vprašanj v zvezi s ponovno vzpostavitvijo javnega potniškega prometa veliko, na infrastrukturnem ministrstvu vzpostavljajo posebno telefonsko številko, kjer bo mogoče dobiti vse informacije. Ta številka je 01 478 85 12, je povedal minister.

Ob tem je spomnil, da se je v času mirovanja javnega potniškega prometa marsikdo posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. »Ker se od ponedeljka javni potniški promet še ne bo izvajal v prejšnji obliki, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem tudi nadaljujejo,« je pozval.