Ko na vrata potrka kriza, je denar vedno aktualen. Mnogi imajo namreč manjše ali večje prihranke, ki jih želijo zaščititi, marsikdo se tolaži, še dobro, da jih nimam več. V skladu z rekom malo denarja, majhne skrbi, veliko denarja, velike skrbi. Zdaj pa se postavite v kožo najbogatejših zemljanov, tistih, ki jim pravimo milijarderji. Po zadnjih podatkih revije Forbes jih je na zemeljski obli natanko 2095. Si predstavljate, kaj se zadnje mesece v času koronavirusa dogaja z njihovim premoženjem? Vse skupaj najbolj spominja na vožnjo vlakca smrti, ki pelje gor in dol. Nekateri milijarderji so postali še bogatejši, a je več tistih, ki jih od izgube upravičeno boli glava.

Ko so končali raziskavo, so ugotovili, da je s seznama milijarderjev odpadlo 58 bogatašev, skupna vrednost najbogatejših pa je bila nekaj več kot 8000 milijard dolarjev. Za primerjavo: proračun Slovenije dosega 11 milijard. Na prvo mesto so uvrstili lastnika Amazona Jeffa Bezosa in njegovo premoženje ocenili na 113 milijard dolarjev, do tretjega pa sta se zvrstila še Bill Gates (Microsoft, 98 milijard) in Bernard Arnault (LVMH, 76 milijard). Najbogatejša ženska Alice Walton (Walmart, 54,4 milijarde) je na devetem mestu. Najbolj je zanimivo, da jih je bila polovica vredna manj kot pred letom dni, Bezos pa zaseda prvo mesto že tretje leto zapored kljub temu, da se je lani ločil, žena pa je odšla bogatejša za 36 milijard dolarjev Amazonovih delnic. Na seznamu se je našlo 178 novih imen, 21 milijarderjev pa je umrlo. Največ milijarderjev ostaja v ZDA (614), sledi jim Kitajska (456).

Davki navzdol, bogastvo navzgor

Zadnji tedni so bili za vse lastnike delnic turbulentni, nekateri milijarderji pa so izgubljali na veliko. Svetla izjema je Bezos, saj njegovemu Amazonu cvetijo rožice do te mere, da je zaposlil dodatnih 100.000 delavcev, rast delnice pa mu je premoženje povečala za 25 milijard dolarjev. Toda mnogi njegovi kolegi niso imeli podobne sreče. Gates je bil ob 8 milijard, Arnault ob 24, Warrenu Buffetu (Berkshire Hathaway) se je premoženje zmanjšalo za 15, Marku Zuckerbergu (Facebook) za osem, Carlosu Slimu (skupina Carso) za 19 in Sheldonu Adelsonu (korporacija Sands) za 11 milijard dolarjev. Skupno je sto najbogatejših izgubilo 400 milijard. Ko so Buffeta vprašali, ali je zaskrbljen, ker se je njegovo premoženje zmanjšalo, je dejal: »Nič se ni spremenilo, le več kokakole pijem, in sicer pet stekleničk na dan.«

Dejstvo je pač, da si milijarderji takšne izgube lahko privoščijo, saj so še vedno neizmerno bogati. Tako je ena od raziskav pokazala, da se je v ZDA med 18. marcem in 10. aprilom, ko je delo izgubilo 22 milijonov ljudi, premoženje tamkaj živečih milijarderjev povečalo za desetino oziroma za 282 milijard. Prepad med posamezniki, ki se zdravijo v zasebnih bolnišnicah, in tistimi, ki si zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti, se je še povečal. Mnogim bogatašem koronavirus ustreza, saj zajemajo življenje z veliko žlico. Uživajo na svojih posestvih z bazeni in športnimi igrišči, okoli pa se prevažajo z zasebnimi letali. Dejansko se najbogatejši že leta socialno in ekonomsko distancirajo od preostale družbe. Vlada, najsi gre za demokrate ali republikance, je bila zadnjih nekaj desetletij najbogatejšim naklonjena, saj jim je zniževala davke. Njihovo premoženje se je tako med letoma 1990 in 2020 povečalo za 13-krat, z 240 na 3200 milijard dolarjev, med letoma 1980 in 2018 pa so se njihove davčne obveznosti iz premoženja zmanjšale za osupljivih 79 odstotkov.

Večje povpraševanje po kitajski svinjini

Nasmejani so tudi nekateri milijarderji v državi, kjer se je koronavirus začel – na Kitajskem. Devet jih je namreč svoje premoženje povečalo. »Delniški trgi na Kitajskem niso tako zelo trpeli kot v ZDA ali Evropi,« pojasnjuje raziskovalec Rupert Hoogewerf. Medtem ko je virus povzročil rast povpraševanja po medicinski opremi ter videokonferencah za podjetja in za pouk na daljavo, se je presenetljivo povečalo tudi povpraševanje po kitajskih proizvodih iz svinjine. Veliki zmagovalec krize je postal Eric Yuan Zheng, prvi mož platforme za konferenčne klice zoom video, čigar premoženje se je povečalo za 77 odstotkov, na osem milijard dolarjev. Število uporabnikov platforme se je namreč z 10 milijonov konec decembra lani povečalo na kar 200 milijonov minuli mesec.

Čeprav je res, da se je v času koronavirusa mnogim milijarderjem premoženje zmanjšalo, pa to še ne pomeni, da niso še vedno nesramno bogati. »To je zgodba o dveh pandemijah z zelo neenakomerno porazdeljenim bremenom,« pravi raziskovalec premoženja bogatih Chuck Collins, ki pa izpostavlja, da niso vsi milijarderji brezsrčni, pri zagotavljanju pomoči potrebnim pa so se najbolj izkazali Bill Gates, prvi mož Twitterja Jack Dorsey in najbogatejši Kitajec, ustanovitelj Alibabe Jack Ma. Slednji je z medicinsko opremo pomagal tudi Sloveniji.