Novico o Schneiderjevi smrti so sporočili z založbe Sony, kot danes poroča BBC. V njihovi izjavi je pisalo, da je po kratkem boju z rakom umrl nekaj dni po svojem 73. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 7. aprila.

Schneider je skupaj z Ralfom Hütterjem skupino Kraftwerk ustanovil leta 1970 v nemškem Düsseldorfu. Kmalu so se globalno uveljavili kot inovatorji in pionirji elektronske glasbe. Širšo prepoznavnost so dosegli leta 1974 s četrtim studijskim albumom Autobahn, ki se je v ZDA zavihtel na peto mesto Billboardove lestvice top albumov.

V tem času so začeli razvijati tudi svoj prepoznaven robotski izgled, ki se je skladal »robotskim popom«, kot so sami imenovali žanr, ki ga izvajajo. Med javnimi pojavljanji so bili vedno oblečeni v enaka oblačila, tudi premikali so se robotsko, na koncertih pa so za svojimi klaviaturami stali v ravni črti.

Schneiderjev zadnji nastop z zasedbo je bil leta 2006 v Španiji, član pa je ostal do leta 2008, ko je skupino zapustil.

Elektronski Beatli

Mnogi verjamejo, da so člani skupine Kraftwerk s svojo glasbo postavili zvočno predlogo za vse, kar je sledilo v žanrih hip-hopa, housa, techna in elektronskega popa. Zaradi razširjene priljubljenosti njihovega zvoka pa so jih imenovali tudi za elektronske Beatle.

Med glasbenimi izvajalci, ki so priznali, da je imela skupina Kraftwerk nanje ogromen vpliv, se znajdejo Depeche Mode, New Order in Daft Punk, pa tudi David Bowie, ki je leta 1977 po Schneiderju poimenoval eno izmed skladb na albumu Heroes - skladbo V-2 Schneider.

Preberite tudi: Kraftwerk: Tovarnarji neoromantičnega futurizma.